Navigointipolku

Kriisistä kasvuun - 02/03/2012

Komission puheenjohtaja José Manuel Barroso puhumassa lehdistötilaisuudessa © EU

Komission puheenjohtaja José Manuel Barroso patistaa EU:n johtajia pitämään kiinni EU-sitoumuksista kasvun ja työpaikkojen turvaamiseksi.

"On aika siirtyä kriisitunnelmista kasvutunnelmiin", Barroso tiivisti EU:n johtajien 1.-2.3. pidetyssä kokouksessa.

"Euroalueella on ryhdytty toimiin velkakriisin ratkaisemiseksi. Nyt on kaikkien EU-johtajien vuoro toimia tavalla, josta on sovittu EU:n tasolla", hän muistutti.

Komission vuoden 2012 kasvuselvitys DeutschEnglishfrançais – EU:n talouspoliittinen analyysi ja ennuste – sisältää toteutussuunnitelman kansallisten uudistusohjelmien pohjaksi. Ohjelmissa on keskityttävä tiettyihin painopisteisiin, kuten nuorisotyöttömyyden vähentämiseen ja pk-yritysten tuen lisäämiseen.

EU:n takaamilla joukkovelkakirjalainoilla voitaisiin myös tukea strategisia hankkeita liikenteen, energian ja nopeiden internetverkkojen aloilla, lisäsi Barroso.

Sopimus budjettisäännöistä

Kaikki EU-maat, Yhdistynyttä kuningaskuntaa ja Tšekkiä lukuun ottamatta, allekirjoittivat 2.3. hallitustenvälisen sopimuksen tiukemmasta budjettikurista euroalueella.

Sopimus tulee voimaan, kun euroalueen maista vähintään 12 ratifioi sen. Sopimus sitoo euron myöhemmin käyttöön ottavia maita, jotka voivat halutessaan myös ryhtyä noudattamaan sitä jo ennen euron käyttöönottoa.

Sopimus velvoittaa euroalueen hallitukset pitämään julkisen talouden rahoitusasemansa tasapainossa tai ylijäämäisinä. Jos jonkin jäsenmaan vuosittainen alijäämä ylittää 0,5 prosenttia suhteessa BKT:hen, sen on tasapainotettava julkinen taloutensa muiden EU-maiden valvonnassa.

Sopimusta pidetään tärkeänä osana EU:n toimia finanssikriisin ja euroalueen velkakriisin ratkaisemiseksi. Talouden ohjausjärjestelmän vahvistamisella ja vakauttamisella EU:n johtajat pyrkivät palauttamaan luottamusta niin yleisön kuin rahoitusmarkkinoidenkin piirissä.

Muita käsiteltyjä asioita

EU:n johtajat sopivat toimista, joilla Bulgaria ja Romania voidaan liittää EU:n passittomaan matkustusalueeseen.

"Kysymys on oikeudenmukaisuudesta ja objektiivisuudesta”, kuvaili puheenjohtaja Barroso.

Johtajat hyväksyivät lisäksi Serbian EU:n ehdokasmaaksi. Barroso luonnehti päätöstä hyväksi ja muistutti, että EU ei ole menettänyt vetovoimaansa.

Lisätietoa EU:n huippukokouksesta 1.-2.3.2012 DeutschEnglishfrançaisportuguês

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä