Διαδρομή πλοήγησης

Με στόχο την ανάπτυξη - 02/03/2012

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μιλά σε δημοσιογράφους © EU

Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ πρέπει να παραμείνουν πιστοί στις συμφωνίες τους με σκοπό την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

“Ήλθε πλέον η ώρα να περάσουμε από την κρίση στην ανάπτυξη,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Μπαρόζο στη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ, στις 1 και 2 Mαρτίου.

"Η Ευρωζώνη λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της. Τώρα θα πρέπει όλοι οι ηγέτες της ΕΕ να εφαρμόσουν τις πολιτικές που συμφωνήθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο", πρόσθεσε.

Η Επισκόπηση της Ανάπτυξης-2012 DeutschEnglishfrançais της Επιτροπής – ένα σύνολο οικονομικών πολιτικών και προτεραιοτήτων – παρέχει έναν χάρτη πορείας που επιτρέπει στους ηγέτες να εφαρμόσουν τα εθνικά μεταρρυθμιστικά τους σχέδια. Τα σχέδια αυτά θα πρέπει να εστιάζουν σε μέτρα προτεραιότητας, ιδίως για τη μείωση της ανεργίας των νέων και τη μεγαλύτερη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων.

"Τα ομολογιακά δάνεια για την εκτέλεση έργων, με εγγύηση της ΕΕ, μπορούν επίσης να συγκεντρώσουν κεφάλαια για στρατηγικές επενδύσεις στις μεταφορές, την ενέργεια και τα δίκτυα για Ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων", επεσήμανε ο πρόεδρος Μπαρόζο.

Συμφωνία για δημοσιονομικούς κανόνες

Στις 2 Mαρτίου όλες οι χώρες της ΕΕ, εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τσεχική Δημοκρατία, υπέγραψαν μια διακυβερνητική συνθήκη που προβλέπει αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες στην Ευρωζώνη.

Η συνθήκη αυτή θα αρχίσει να ισχύει μετά την κύρωσή της από 12 τουλάχιστον χώρες της Ευρωζώνης. Οι άλλες χώρες, από τη στιγμή που θα υιοθετούν το ευρώ, θα δεσμεύονται από τη συνθήκη αυτή, εκτός αν αποφασίσουν να ακολουθήσουν τους κανόνες νωρίτερα.

Η συνθήκη απαιτεί από τις κυβερνήσεις να διατηρούν τους προϋπολογισμούς τους ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς. Όσες χώρες παρουσιάζουν έλλειμμα που υπερβαίνει το 0,5% του ΑΕΠ τους, θα πρέπει να επαναφέρουν τους προϋπολογισμούς τους σε ισοσκελισμένη κατάσταση, υπό την εποπτεία των άλλων χωρών της ΕΕ.

Η συνθήκη αυτή θεωρείται σημαντικό στοιχείο της απάντησης της ΕΕ στη χρηματοπιστωτική κρίση και στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Ενισχύοντας την οικονομική διακυβέρνηση και σταθερότητα, οι ηγέτες της ΕΕ επιδιώκουν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη, τόσο του κοινού όσο και των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Άλλα θέματα

Στη σύνοδο κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν τον χάρτη πορείας που θα βοηθήσει τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία να προσχωρήσουν στη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας (χωρίς διαβατήρια) της ΕΕ.

“Είναι θέμα δικαιοσύνης και αντικειμενικότητας,” ανέφερε ο πρόεδρος Μπαρόζο.

Οι ηγέτες δέχτηκαν επίσης τη Σερβία ως υποψήφια χώρα για προσχώρηση στην ΕΕ. “... ήταν και αυτή μια καλή απόφαση γιατί δείχνει ότι η ΕΕ εξακολουθεί να είναι πολύ ελκυστική,” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Περισσότερα για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ (1-2 Mαρτίου 2012) DeutschEnglishfrançaisportuguês

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι