Sti

Nu skal der gang i væksten - 02/03/2012

Kommissionsformand José Manuel Barroso taler på pressekonference © EU

EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, opfordrer stats- og regeringscheferne til at følge op på EU-aftalerne om at stimulere job og vækst.

"Tiden er inde til at gå fra krisestemning til vækststemning", udtalte Kommissionens formand på EU-topmødet den. 1. og 2. marts.

Euroområdet arbejder på at løse statsgældskrisen. Nu skal alle EU's ledere gå videre med de politikker, der er aftalt på EU-plan, fortæller han.

Kommissionens vækstoversigt for 2012 DeutschEnglishfrançais – en samling økonomiske politikker og prioriteter – giver en køreplan for lederne, så de kan gennemføre deres nationale reformplaner. Disse planer bør sætte fokus på de vigtigste initiativer – f.eks. at mindske ungdomsledigheden og øge støtten til små virksomheder.

Projektobligationer, der garanteres af EU, kan også skaffe midler til strategiske investeringer i transport, energi og højhastighedsinternet, siger José Manuel Barroso.

Aftale om budgetregler

Den 2. marts underskrev alle EU-lande undtagen Storbritannien og Tjekkiet en finanspagt med strammere budgetregler i euroområdet.

Den træder i kraft, når den er ratificeret af mindst 12 lande i euroområdet. Andre lande, der indfører euroen, bliver også bundet af finanspagten, men de kan vælge at følge reglerne fra et tidligere tidspunkt.

Traktaten vil kræve, at eurolandenes statsfinanser enten er i balance eller udviser overskud. Lande, hvis underskud overstiger 0,5 % af BNP, skal genskabe budgetbalancen under tilsyn af de andre EU-lande.

Pagten anses som et vigtigt led i EU's modtræk mod finanskrisen – og gældskrisen i euroområdet. Ved at stramme den økonomiske styring og skabe stabilitet går EU's ledere efter at genoprette tilliden – både blandt borgerne og på finansmarkederne.

Andre spørgsmål

På mødet blev lederne enige om en køreplan for Bulgarien og Rumæniens deltagelse i EU's pasfri rejseområde.

"Det handler om at være fair og objektiv", udtaler José Manuel Barroso.

Lederne godkendte også Serbien som EU-kandidat. “... det var også en god beslutning, fordi det viser, at EU stadig har stor tiltrækningskraft", udtaler han.

Mere om EU-topmødet (1.-2. marts 2012) DeutschEnglishfrançaisportuguês

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links