Навигационна пътека

Преминаване към растеж - 02/03/2012

Председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу говори на пресконференция © ЕС

Председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу призова лидерите на ЕС да продължат с изпълнението на поетите ангажименти за стимулиране на растежа и създаване на работни места.

„Време е да преминем от състояние на криза към състояние на растеж“, заяви той на заседанието на ръководителите на страните от ЕС на 1 и 2 март.

„Еврозоната предприема мерки за разрешаване на кризата с държавния дълг. Сега всички лидери на ЕС трябва да работят по политиките, договорени на равнище ЕС“, допълни той.

Изготвеният от Комисията обзор на растежа (2012 г.) DeutschEnglishfrançais – набор от икономически политики и приоритети – предлага на лидерите пътна карта за изпълнение на националните планове за реформи. Тези планове трябва да са съсредоточени върху приоритетни мерки – включително действия за намаляване на младежката безработица и увеличаване на подкрепата за малките предприятия.

„С подкрепени от ЕС облигации може също така да се набере финансиране за стратегически инвестиции в областта на транспорта, енергетиката и високоскоростните интернет мрежи“, каза председателят Барозу.

Споразумение за бюджетните правила

На 2 март всички страни от ЕС с изключение на Обединеното кралство и Чехия подписаха междуправителствен договор за установяване на по-строги бюджетни правила в еврозоната.

Той ще влезе в сила, след като бъде ратифициран от най-малко 12 държави от еврозоната. Останалите страни ще трябва да изпълняват договора, след като приемат еврото, освен ако не решат да следват тези правила по-рано.

Съгласно договора правителствата на страните от еврозоната трябва да поддържат своите общи бюджети балансирани или с излишък. Държавите, чийто дефицит надхвърли границата от 0,5 % от БВП, ще трябва да балансират бюджетите си под надзора на останалите страни от ЕС.

Договорът се счита за важна част от отговора на ЕС на финансовата криза – и на кризата с държавния дълг в еврозоната. Подобрявайки икономическото управление и стабилността, лидерите на ЕС се стремят да възстановят доверието на гражданите и финансовите пазари.

Други въпроси

На заседанието ръководителите на страните от ЕС се договориха за пътна карта за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство.

„Това е въпрос на справедливост и обективност“, заяви председателят Барозу.

Лидерите също така приеха Сърбия за кандидат за присъединяване към ЕС. „...това също е добро решение, защото показва, че ЕС продължава да бъде много привлекателен“, каза председателят на Комисията.

Повече за срещата на високо равнище на ЕС (1-2 март 2012 г.) DeutschEnglishfrançaisportuguês

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки