Sökväg

Vad gjorde EU 2011? - 28/02/2012

EU-flaggor framför kommissionens huvudbyggnad © EU

Den allmänna rapporten sammanfattar EU:s viktigaste initiativ förra året, bl.a. starkare ekonomisk styrning, åtgärder för jobb och tillväxt och möjligheten för allmänheten att påverka EU:s lagstiftning.

Förra året tog EU tag i en rad stora utmaningar, bland annat den ekonomiska och finansiella krisen och upproren i Nordafrika och Mellanöstern. Man ledde också globala förhandlingar om klimatet, internationell handel och utveckling.

EU:s allmänna rapport 2011 sammanfattar EU:s verksamhet under året. Här är några av höjdpunkterna.

EU fortsatte sin djupgående reform av den ekonomiska politiken för att hantera krisen. Man skärpte den ekonomiska styrningen English genom åtgärder för ökad politisk samordning mellan EU-länderna, översyn av ländernas statsbudgetar och sanktioner. I december antog EU nya regler för ekonomisk och finanspolitisk övervakning.

Nya EU-organ bildades för att hjälpa ländernas myndigheter att övervaka finanssektorn.

EU hjälpte också skuldtyngda euroländer och överväger långsiktiga åtgärder för att stödja länder som kan behöva hjälp i framtiden.

Målinriktad plan för återhämtning

EU fortsatte att anpassa återhämtningsplanerna som ska göra EU:s ekonomi mer konkurrenskraftig. Ett exempel är inremarknadsakten, där man formulerar tolv åtgärder som ska göra det lättare för konsumenter, arbetstagare och företag att dra nytta av EU-marknaden.

Energi, klimat och miljö toppade också dagordningen. EU-länderna enades om att skynda på integreringen av EU:s energimarknader och infrastruktur och att förbättra energieffektiviteten.

I början av 2011 antogs en lag om EU-medborgarinitiativ. Från april 2012 kan allmänhet och organisationer gå samman och uppmana kommissionen att föreslå nya EU-lagar om de lyckas samla in en miljon underskrifter. De kan därmed direkt påverka EU:s beslut.

Efter folkresningarna i Nordafrika och Mellanöstern lanserade EU i maj en ny europeisk grannskapspolitik DeutschEnglishfrançais – baserad på ett gemensamt engagemang för demokrati.

Kroatien skrev i december under ett medlemskapsfördrag och väntas bli det 28:e EU-landet den 1 juli 2013.

Läs EU:s allmänna rapport 2011

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar