Kruimelpad

Het vertrouwen herstellen, groei en banen bevorderen - 01/02/2012

EU-leiders rond een tafel op de informele bijeenkomst van de Europese Raad © EU

EU-leiders bereiken overeenstemming over dringende maatregelen inzake jeugdwerkloosheid, steun voor kleine bedrijven en het dieper aanboren van de EU-markt, en leggen datum vast voor ondertekening nieuw verdrag over economische beleidscoördinatie.

De EU-leiders hebben afgesproken dat er dringend maatregelen moeten komen op EU- en nationaal niveau om groei en banen te stimuleren (prioriteiten: bestrijding van jeugdwerkloosheid, verdieping van de interne markt en hulp aan kleine bedrijven).

Ze hebben overeenstemming bereikt over een verdrag voor stabiliteit, coördinatie en goed bestuur in de EMU, opnieuw een stukje op zijn plaats in de puzzel om een breed antwoord te bieden op de staatsschuldcrisis.

De EU-leiders zijn het ook eens geworden over het Europees stabiliteitsmechanismeverdrag, een permanent fonds om kwetsbare landen in de eurozone te helpen.

Aanpak van de jeugdwerkloosheid

Alle EU-landen hebben toegezegd een nationaal banenplan op te stellen. Dat moet maatregelen bevatten zoals verlaging van de belasting op arbeid en vermindering van de segmentatie van de arbeidsmarkt, waardoor er meer werkgelegenheid kan komen voor jongeren en laaggeschoolden.

Er worden actieteams opgericht voor acht EU-landen (Spanje, Griekenland, Italië, Portugal, Slowakije, Litouwen, Letland, Ierland) die een bovengemiddelde jeugdwerkloosheid kennen.

Voltooiing van de interne markt

De interne markt is een belangrijke motor voor de groei. De Europese Commissie heeft opgeroepen om de digitale interne markt tegen 2015 te voltooien. De EU-leiders hebben afgesproken de bestaande voorstellen versneld te behandelen en Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk gevraagd om hun meningsverschillen over het EU-octrooi bij te leggen.

Hulp voor kleine ondernemingen

De EU-leiders hebben afgesproken de 23 miljoen kleine bedrijven in Europa dringend te helpen met meer krediet en financiering, minder administratieve rompslomp en betere toegang tot durfkapitaal.

Ze willen ook onderzoeken hoe de 82 miljard euro uit de structuur- en sociale fondsen die nog niet is vastgelegd, kan worden aangewend voor groei en banen.

Een nieuw internationaal verdrag

Er is een akkoord bereikt over een nieuw internationaal verdrag voor meer begrotingscoördinatie in de eurozone. In maart zullen alle EU-landen, behalve het VK en Tsjechië, dit verdrag ondertekenen. Het bevat belangrijke verbeteringen: stemmen over een procedure wegens buitensporige tekorten wordt eenvoudiger en de landen moeten de regels omtrent het begrotingsevenwicht in hun nationale wetgeving verankeren.

Overeenstemming over een permanent fonds

De landen van de eurozone hebben ook resultaat geboekt over een apart verdrag inzake een permanent noodfonds voor de EU. Dit fonds moet in juli 2012 operationeel zijn.

Meer over de Europese Raad van 30 januari English

Het antwoord van de Commissie op de besluiten van de Europese Raad DeutschEnglishfrançaisportuguês

Presentatie van Commissievoorzitter José Manuel Barroso’s over groei en banen DeutschEnglishfrançaisportuguês

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links