Navigációs útvonal

A bizalom helyreállítása, a növekedés és a foglalkoztatás fellendítése - 01/02/2012

Európai vezetők a tárgyalóasztalnál a nem hivatalos EU-csúcson © EU

Az EU vezetői egyetértenek: sürgősen cselekedniük kell a fiatalkori munkanélküliség csökkentése, a kisvállalatok támogatása és az uniós piac teljes kiépítése céljából. A csúcson döntés született a gazdasági kormányzást megerősítő új szerződés aláírásának időpontjáról is.

Az EU vezetői határoztak arról, hogy a növekedés és a munkahelyteremtés fellendítése érdekében sürgős és kiemelt intézkedéseket kell hozniuk uniós és tagállami szinten egyaránt. Az elhangzottak szerint különös figyelmet kell szentelni a fiatalokat sújtó munkanélküliség elleni küzdelemre, az egységes piac elmélyítésére és a kisvállalkozások támogatására.

Az állam- és a kormányfők a stabilitás megerősítése érdekében jóváhagyták a gazdasági és monetáris unió stabilitásáról, koordinációjáról és kormányzásáról szóló szerződést. Az EU ezzel újabb lépést tesz a felé, hogy az államadóssággal kapcsolatos válságra átfogó megoldást találjon.

A csúcstalálkozó résztvevői megállapodásra jutottak az európai stabilitási mechanizmussal kapcsolatosan is: az állandó alap a sebezhető euróövezeti országokat hivatott segíteni.

A fiatal munkanélküliek számának csökkentése

Az uniós országok elkötelezték magukat amellett, hogy nemzeti munkahelyteremtési tervet dolgoznak ki. A tervek olyan intézkedéseket tartalmaznak majd, mint pl. a munka megadóztatásának csökkentése vagy a munkaerőpiac töredezettségének mérséklése. A cél az, hogy javulhassanak a fiatalok és az alacsonyan képzettek foglalkoztatási lehetőségei.

Az a nyolc uniós ország, ahol a fiatalkori munkanélküliségi ráta az átlagosnál magasabb (Spanyolország, Görögország, Olaszország, Portugália, Szlovákia, Litvánia, Lettország, Írország) munkacsoportot hoz létre a téma kapcsán.

Az egységes piac kiépítése

Az egységes piac a növekedés egyik legfőbb mozgatórugója. Az Európai Bizottság felhívta a figyelmet arra, hogy az egységes digitális piacot 2015-ig ki kell építeni. Az EU vezetői egyetértettek a már kidolgozott javaslatok vizsgálatának felgyorsításáról. Felszólították Franciaországot, Németországot és az Egyesült Királyságot, hogy rendezzék a közösségi szabadalom terén fennálló nézeteltéréseiket.

A kisvállalkozások támogatása

Az állam-, illetve kormányfők megegyeztek arról, hogy kiemelt intézkedésekkel segítik Európa 23 millió kisvállalkozását: megkönnyítik a hitelhez jutás és a vállalkozás-finanszírozás feltételeit, csökkentik az adminisztratív terheket és javítják a kockázati tőkéhez való hozzáférést.

Szó esett arról is, hogyan lehetne a strukturális és a szociális alapok révén rendelkezésre álló, viszont konkrét tevékenységekre még nem elkülönített 82 milliárd eurót úgy elosztani, hogy az a növekedést és munkahelyteremtést szolgálja.

Új nemzetközi szerződés

Az EU vezetői áldásukat adták egy új nemzetközi szerződést aláírására, amely az euróövezeti gazdasági koordinációt hivatott megerősíteni. A tervek szerint a szerződést az uniós országok (kivéve az Egyesült Királyságot és a Cseh Köztársaságot) márciusban írják alá. A csúcstalálkozón jelentős előrehaladás történt a „túlzotthiány-eljárás” megindítására vonatkozó szavazási követelmények kapcsán is. Az állam-, illetve kormányfők emellett pedig kötelezettséget vállaltak, hogy nemzeti jogukba foglalják a „költségvetési egyensúlyi szabályt”.

Megállapodás egy állandó alapról

Az eurózóna országai úgy határoztak, hogy az EU állandó mentőalapjának létrehozására külön szerződést dolgoznak ki. Az alap várhatóan 2012 júliusában kezdi meg működését.

Bővebben az Európai Tanács január 30-i üléséről English

A Bizottság reakciója az Európai Tanács döntései kapcsán DeutschEnglishfrançaisportuguês

A Bizottság elnöke, José Manual Barroso beszámolója a növekedésről és a munkahelyteremtésről DeutschEnglishfrançaisportuguês

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek