Navigacijska pot

Državljani EU lahko od 1. aprila 2012 sodelujete pri pripravi evropske zakonodaje - 27/01/2012

Logotip evropske državljanske pobude © EU

Kmalu boste lahko Evropsko komisijo pozvali, naj sprejme zakonodajni predlog za oblikovanje evropskih politik. Na novem spletišču boste našli vse informacije o pripravi državljanske pobude.

Evropska državljanska pobuda daje evropskim državljanom možnost za neposreden vpliv na oblikovanje evropskih politik. Podobno misleči državljani lahko namreč Komisijo pozovejo k pripravi nove zakonodaje na določenem področju.

Evropska komisija, ki pripravlja zakonodajo EU, mora prisluhniti predlogom državljanov, če so izpolnjeni določeni pogoji.

Postopki in pravila so na voljo na novem spletišču evropske državljanske pobude. Na spletišču lahko svojo pobudo tudi registrirate in začnete postopek prijave.

Pobude se lahko nanašajo na katero koli področje, na katerem ima Komisija pravico do priprave zakonodajnih predlogov, denimo na področju okolja, kmetijstva, prometa ali javnega zdravja.

Pogoji za pripravo pobude

Pobudo lahko pripravi državljanski odbor, sestavljen iz najmanj sedmih državljanov EU, ki imajo prebivališče v vsaj sedmih različnih državah članicah EU.

Preden začnejo zbirati izjave o podpori državljanov, morajo svojo pobudo najprej registrirati na spletišču evropske državljanske pobude.

Komisija ima na voljo dva meseca, da prouči, ali predlagana pobuda izpolnjuje vse zahtevane pogoje – pobuda denimo ne sme biti v očitnem nasprotju z vrednotami EU.

Za potrditev registracije pobude morajo organizatorji v enem letu zbrati milijon podpisov (vsaj najmanjše število v vsaj sedmih državah članicah EU).

Zbiranje izjav o podpori lahko poteka v papirni obliki ali na spletu. Za sistem spletnega zbiranja morajo organizatorji pridobiti potrdilo o skladnosti. Evropska komisija je za lažje spletno zbiranje izjav razvila brezplačno programsko opremo.

Izjave o podpori morajo preveriti pristojni organi držav, v katerih je potekalo zbiranje. Organizatorji nato izjave predložijo Komisiji.

Kaj sledi

Komisija ima na voljo 3 mesece za proučitev pobude. Nato odloči, ali bo pripravila zakonodajni predlog, študijo oziroma ne bo ukrepala. Svojo odločitev mora tudi javno utemeljiti.

Morebitni zakonodajni predlog pošlje v obravnavo vladam držav članic EU (ki zasedajo v Svetu EU) in v večini primeri tudi Evropskemu parlamentu.

Če obe instituciji predlog potrdita, postane del evropske zakonodaje.

Vodnik po evropski državljanski pobudi English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave