Navigációs útvonal

2012. április 1-jétől Ön is részt vehet az uniós jogalkotásban - 27/01/2012

Logó a „European Citizens’ Initiative” felirattal © EU

Hamarosan Önnek is lehetősége lesz arra, hogy új jogszabályjavaslat kidolgozását kérje a Bizottságtól. Az új honlapon minden információt megtalál arról, hogyan lehet „polgári kezdeményezést” indítani.

Az EU a polgári kezdeményezés révén lehetővé teszi, hogy bárki közvetlenül hozzá tudjon szólni az uniós szakpolitikákhoz. A hasonlóan gondolkodó polgároknak immár módjuk nyílik arra, hogy új jogszabályjavaslat kidolgozását kérjék a Bizottságtól egy konkrét témában.

A Bizottság – az uniós jogalkotási tervezetek megfogalmazásának feladatát ellátó uniós intézmény – köteles lesz mérlegelni minden olyan polgári kezdeményezést, amely megfelel az előírt követelményeknek.

A vonatkozó követelmények és szabályok „Az európai polgári kezdeményezés” című új honlapon olvashatók. Ugyancsak ezen a webhelyen lehet kezdeményezést indítani. Ehhez Önnek először regisztrálnia kell magát a rendszerben.

Bármely olyan területen lehet polgári kezdeményezést indítani, amelyen a Bizottság jogosult jogalkotási javaslatokat előterjeszteni. Idetartozik például a mezőgazdaság, a közlekedés és a közegészségügy.

Hogyan lehet kezdeményezést indítani?

Kezdeményezést legalább 7 polgárból álló szervezőbizottság indíthat. A szervezőbizottság tagjainak legalább 7 különböző országban kell élniük.

A szervezőbizottság tagjainak kérniük kell kezdeményezésük regisztrálását az új webhelyen, mielőtt más polgárok támogató nyilatkozatának gyűjtésébe kezdenek.

Az Európai Bizottságnak két hónap áll rendelkezésére, hogy mérlegelje, megfelel-e a javasolt kezdeményezés a szabályoknak. A kezdeményezés például nem lehet „nyilvánvalóan ellentétes” az EU értékrendjével.

Ha a regisztráció megtörtént, a szervezők 1 évig gyűjthetnek támogató nyilatkozatokat. Ez idő alatt legalább 1 millió aláírást kell legalább 7 uniós országból összegyűjteniük. Az aláírások számának mindegyik országban el kell érnie egy meghatározott küszöböt.

A szervezők a támogató nyilatkozatokat papíron vagy online gyűjthetik. Az online gyűjtéshez tanúsító igazolással rendelkező rendszert lehet csak alkalmazni. A Bizottság ingyenes szoftvert hozott létre, hogy segítse a szervezőket az internetes nyilatkozatok összegyűjtésében.

Ha megvan a kellő számú nyilatkozat, a szervezőknek kérniük kell azokat az országokat, ahonnan a nyilatkozatok származnak, hogy állítsanak ki igazolást az aláírások számáról. Miután mindez megtörtént, a kezdeményezést be lehet nyújtani a Bizottságnak.

Soron következő lépések

A Bizottságnak 3 hónapja van arra, hogy megvizsgálja a kezdeményezést. Ezután az uniós intézmény három lehetőség közül választhat: vagy új jogszabályt javasol, vagy hatástanulmányt készíttet, vagy nem hoz intézkedést. A Bizottságnak nyilvánosan meg kell indokolnia döntését.

Ha a Bizottság jogalkotási javaslatot dolgoz ki a kezdeményezés nyomán, a javaslatot az EU kormányai (vagyis az Európai Unió Tanácsa) és az Európai Parlament elé kell terjesztenie (egyes esetekben a Parlament nem vesz részt a folyamatban).

Elfogadása esetén a javaslat az uniós jog része lesz.

Útmutató az európai polgári kezdeményezéshez English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek