Sökväg

Danmark vill framtidssäkra EU - 03/01/2012

Det danska ordförandeskapets logotyp 2012

Danmark tar över ordförandeklubban i Europeiska unionens råd den 1 januari 2012. Landet vill samla och stärka ett EU som står inför stora utmaningar.

Det blåser snålt i EU när Danmark tar över som ordförandeland första halvåret 2012. Tillsammans med de andra medlemsländerna och EU-institutionerna vill landet föra EU ur den ekonomiska krisen och få fart på tillväxten igen.

Den danska regeringen tänker satsa på fyra stora frågor inom ekonomi, tillväxt, miljö och säkerhet.

Ett ansvarstagande EU

Danmark ska ge konkret form åt de beslut som Europeiska rådet fattade i december för att stärka budgetdisciplinen och stabilisera ekonomin.

Landet ska övervaka genomförandet av den ekonomiska styrningen och den första utvärderingsrundan av de nationella budgetarna. För att undvika nya kriser vill man också snabba på beslut om skärpt tillsyn av finanssektorn.

Danmark tänker också driva på diskussionerna om EU:s budget för 2014–2020, så att de kan avslutas under året.

Ett dynamiskt EU

Ett annat huvudmål är att bidra till tillväxt och sysselsättning. Tonvikten ligger på den inre marknaden som fyller 20 år 2012. Det krävs fler reformer för att näringslivet och invånarna ska kunna utnyttja den fullt ut. Danmark ska satsa på de tolv nyckelåtgärderna i kommissionens inremarknadsakt.

Landet vill också öppna upp nya marknader för företagen, till exempel genom frihandelsavtal med Japan, Indien, Kanada och Tunisien.

Ett grönt EU

Danmark har grön och hållbar tillväxt som en kärnfråga i sitt arbetsprogram och ska verka för att EU behåller sin ledande roll i det internationella miljö-, energi- och klimatarbetet.

Direktivförslaget om energieffektivitet, färdplanen för energi 2050 och sjunde miljöhandlingsprogrammet är andra frågor som Danmark tänker driva.

Ett säkert EU

Mot bakgrund av händelseutvecklingen i Nordafrika och de många invandrare som vill komma till EU vill Danmark förbättra kontrollerna vid EU:s yttre gränser. Man vill säkra ett fungerande europeiskt asylsystem och stärka Schengensamarbetet.

Danmark ska också driva på anslutningsförhandlingarna med Island och Turkiet, inleda diskussioner med Montenegro och slutföra diskussionerna om kandidatstatus för Serbien.

Danmarks ordförandeskap i Europeiska unionens råd danskDeutschEnglishfrançais

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar