Navigacijska pot

Dansko predsedstvo: skrb za jutrišnjo Evropo - 03/01/2012

Logotip danskega predsedstva 2012

1. januarja 2012 bo predsedovanje Svetu Evropske unije prevzela Danska. V času predsedovanja si bo prizadevala znova združiti in utrditi Evropsko unijo, ki se spopada s precejšnjimi izzivi.

Razmere, v katerih Danska stopa na čelo Evropske unije, niso nič kaj rožnate. Vso pozornost bo namenila temu, da v sodelovanju s preostalimi državami EU in evropskimi institucijami izvleče Evropsko unijo iz krize in jo usmeri na pot gospodarske rasti.

Danska vlada si je za prednostne naloge postavila finance, gospodarstvo, okolje in varnost.

Odgovorna Evropa

Dansko predsedstvo bo moralo udejaniti sklepe, ki jih je na decembrskem zasedanju sprejel Evropski svet v zvezi s proračunsko disciplino držav članic in finančno trdnostjo.

Prav tako ga čakajo ukrepi v zvezi z gospodarskim upravljanjem, prvič doslej bo na vrsti tudi ocena nacionalnih proračunov. Na danskem dnevnem redu so še reforme, ki bodo poostrile nadzor nad finančnim sektorjem in preprečile ponovitev krize.

Danska si bo prizadevala pospešiti tudi razpravo o proračunu EU za obdobje 2014–2020, saj ga bo treba sprejeti pred koncem leta 2012.

Dinamična Evropa

Za svojo drugo prednostno nalogo je dansko predsedstvo določilo gospodarsko rast in zaposlovanje. Poudarek bo na enotnem trgu, ki bo drugo leto praznoval 20 let. Tudi tu so potrebne nekatere reforme, če naj bo enotni trg res v korist podjetjem in državljanom. Danska se bo usmerila predvsem na dvanajst ključnih ukrepov, ki jih je v Aktu o enotnem trgu navedla Evropska komisija.

Nove možnosti za evropska podjetja bo iskala predvsem s sporazumi o prosti trgovini z Japonsko, Indijo, Kanado in Tunizijo.

Ekološka Evropa

Dansko predsedstvo bo v ospredje postavilo ekološki in trajnostni gospodarski razvoj ter skrbelo, da bo Evropska unija ohranila vodilni položaj v svetu pri reševanju vprašanj okolja, energije in podnebja.

Vso pozornost bo zato namenilo pripravi direktive o energetski učinkovitosti, energetske časovnice 2050 in sedmega akcijskega programa za okolje.

Varna Evropa

Ko so se ob nedavnih dogodkih v Severni Afriki v Evropo zgrnili številni priseljenci, se je potrdila potreba po boljšem upravljanju zunanjih meja Evropske unije. Danska želi vzpostaviti zlasti skupni evropski azilni sistem ter še olajšati prosto gibanje oseb v schengenskem prostoru.

Kar zadeva nadaljnjo širitev Evropske unije, se bo Danska zavzela za napredek v pogajanjih z Islandijo in Turčijo, za začetek pogovorov s Črno goro ter za sklenitev pogovorov o kandidaturi Srbije.

Dansko predsedovanje Svetu Evropske unije danskDeutschEnglishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave