Navigációs útvonal

A dán elnökség prioritásai – Cél a holnap Európája - 03/01/2012

A dán elnökség (2012) logója

2012. január 1-jétől Dánia látja el az Európai Unió soros elnöki tisztségét. Célja, hogy közös erőfeszítéssel új lendületet adjon Európának, amely jelenleg súlyos kihívásokkal szembesül.

Dánia lesz az EU soros elnöke 2012 első félévében. Az ország egy nehéz helyzetben lévő Európai Unió vezetését veszi át. Célja, hogy a tagállamokkal és az európai intézményekkel karöltve kivezesse az Európai Uniót a gazdasági válságból és a növekedés pályájára állítsa kontinensünket.

A dán kormány elsősorban a gazdaságra, a növekedésre, a környezetvédelemre és a biztonságra fog összpontosítani.

Felelősségteljes Európa

A dán elnökségnek végre kell majd hajtania a decemberi Európai Tanács határozatait, amelyek a költségvetési fegyelem megerősítésére és a gazdaság stabilizálására irányulnak.

Feladata lesz emellett a gazdasági kormányzással kapcsolatos intézkedések megvalósítása és a tagállami költségvetések legelső féléves értékelése. Az új válságok kirobbanásának megelőzése érdekében a napirenden szerepel majd a pénzügyi ágazat szigorúbb szabályozására irányuló reformok felgyorsítása is.

A 2014–2020-as uniós költségvetésről szóló vitában Dánia jelentős előrehaladást kíván elérni. A cél az, hogy a költségvetési tervezet 2012 végére elkészüljön.

Dinamikus Európa

A dán elnökség másik nagy célkitűzése, hogy hozzájáruljon a növekedéshez és a munkahelyteremtéshez. Kiemelt figyelmet szentel majd az egységes piacnak, amely 2012-ben ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. Ahhoz azonban, hogy a vállalatok és az európai polgárok teljes mértékben kiaknázzák az egységes piac nyújtotta lehetőségeket, további reformokra lesz szükség. Dánia elkötelezte magát, hogy küzd a Bizottság egységes piaci intézkedéscsomagjában szereplő 12 kulcsintézkedés végrehajtásáért.

Dánia emellett szabadkereskedelmi megállapodások segítségével új piacokat (Japán, India, Kanada és Tunézia) kíván megnyitni az európai vállalkozások előtt.

Környezetbarát Európa

A dán elnökségi program középpontjában áll a környezetkímélő és fenntartható növekedés előmozdítása. A cél az, hogy a környezetvédelem, az energiaügy és az éghajlatváltozás elleni küzdelem terén az EU továbbra is világelső maradjon.

Az ország előrelépést kíván elérni más dossziék ügyében is. Ide tartozik többek között az energiahatékonyságról szóló irányelvjavaslat, a 2050-ig szóló energiaügyi menetrend és a 7. környezetvédelmi cselekvési program is.

Biztonságos Európa

Figyelemmel a közelmúltban végbemenő észak-afrikai eseményekre és az Európába irányuló jelentős bevándorlási hullámra, a dán elnökség arra törekszik, hogy javítsa az Unió külső határainak kezelését. Célja a közös európai menekültügyi rendszer véglegesítése, valamint a személyeknek a schengeni térségben történő szabad mozgását lehetővé tévő rendszer megerősítése.

Végezetül pedig az EU bővítése kapcsán a dán elnökség célja, hogy haladjon az Izlanddal és Törökországgal megkezdett tárgyalásokkal, megindítsa a megbeszéléseket Montenegróval és véglegesítse Szerbia tagjelölti státusz iránti kérelmét.

Az Európai Unió Tanácsának dán elnöksége danskDeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek