Navigointipolku

EU:n vetovastuu Tanskalle - 03/01/2012

Tanskan puheenjohtajakauden 2012 logo

Tanskasta tukee tammikuun alussa Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajamaa. Tanskan tavoitteena on eheyttää ja vahvistaa EU:ta, jolla on nykytilanteessa edessään merkittäviä haasteita.

Tanska aloittaa puolivuotiskautensa Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajana vaikeassa tilanteessa. Uusi puheenjohtajamaa toivoo, että se pystyy yhdessä muiden EU-maiden ja EU:n toimielinten kanssa nostamaan unionin talouskriisistä takaisin kasvun tielle.

Tanskan puheenjohtajakauden neljä painopistettä ovat talous, kasvu, ympäristö ja turvallisuus.

Vastuullinen EU

Tanskan on puheenjohtajakaudellaan ryhdyttävä toteuttamaan joulukuun Eurooppa-neuvoston päätöksiä, joilla pyritään tiukentamaan budjettikuria ja vakauttamaan taloutta.

Tanska valvoo myös talouden ohjausjärjestelmään liittyvän toimenpidekokonaisuuden toteuttamista sekä EU-maiden kansallisten talousarvioiden arviointia ensimmäisen nk. EU-ohjausjakson puitteissa. Uusia kriisejä pyritään torjumaan vauhdittamalla uudistuksia, joilla tiukennetaan rahoitusalan säätelyä.

Keskustelut EU:n talousarviosta 2014–2020 olisi saatava etenemään ripeästi, jotta ne saadaan päätökseen ennen vuoden 2012 loppua.

Dynaaminen EU

Myös kasvun ja työllisyyden tukeminen ovat Tanskan puheenjohtajakauden painopisteitä. Keskeisellä sijalla ovat sisämarkkinat, jotka täyttävät tänä vuonna 20 vuotta. Uudistuksia tarvitaan edelleen, jotta Euroopan yritykset ja kansalaiset voisivat saada sisämarkkinoista täyden hyödyn. Tanska on sitoutunut toteuttamaan toimia komission nk. sisämarkkinoiden toimenpidepaketissa määrittelemillä kahdellatoista avainalalla.

Se pyrkii myös avaamaan eurooppalaisille yrityksille uusia markkina-alueita Japanin, Intian, Kanadan ja Tunisian kanssa tehtävien vapaakauppasopimusten avulla.

Vihreä EU

Tanskan puheenjohtajakauden työohjelman ytimessä on ympäristön kannalta kestävä kasvu. Tanska haluaa, että EU jatkaa työtään edelläkävijänä ympäristö-, energia- ja ilmastokysymyksissä maailmanlaajuisesti.

Tanska pyrkii jouduttamaan myös energiatehokkuusdirektiiviehdotuksen, vuoteen 2050 ulottuvan energia-alan etenemissuunnitelman sekä ympäristöalan seitsemännen toimintaohjelman käsittelyä.

Turvallinen EU

Muun muassa Pohjois-Afrikan maiden viimeaikaiset kansannousut ovat lisänneet maahanmuuttopaineita Euroopassa. Tanska haluaakin kehittää EU:n ulkorajojen valvonnan hallintoa. Se haluaa saada valmiiksi yhteisen eurooppalaisen turvapaikkajärjestelmän ja parantaa edelleen henkilöiden vapaata liikkuvuutta Schengen-alueella.

EU:n laajentumisen suhteen Tanska painottaa edistymistä neuvotteluissa Islannin ja Turkin kanssa, keskustelujen aloittamista Montenegron kanssa sekä Serbian kanssa käytävien keskustelujen saattamista päätökseen.

Tanskan puheenjohtajakauden sivusto danskDeutschEnglishfrançais

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä