Διαδρομή πλοήγησης

Η δανική προεδρία προετοιμάζει την Ευρώπη του αύριο - 03/01/2012

Λογότυπος της δανικής προεδρίας 2012

Η Δανία αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιανουαρίου 2012. Επιθυμεί να ενισχύσει την Ευρώπη η οποία σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Η Δανία θα βρίσκεται στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2012, σε μια δυσμενή συγκυρία. Επιθυμία της είναι, σε συνεργασία με τα άλλα κράτη μέλη και με τα ευρωπαϊκά όργανα, να βγάλει την Ένωση από την οικονομική κρίση και να την επαναφέρει στην οδό της ανάπτυξης.

Οι τέσσερις κύριες προτεραιότητες της δανικής κυβέρνησης θα είναι η οικονομία, η ανάπτυξη, το περιβάλλον και η ασφάλεια.

Μια Ευρώπη υπεύθυνη

Η δανική προεδρία θα πρέπει να υλοποιήσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και τη σταθεροποίηση της οικονομίας.

Θα μεριμνήσει επίσης για την υλοποίηση των μέτρων οικονομικής διακυβέρνησης και της πρώτης εξαμηνιαίας αξιολόγησης των εθνικών προϋπολογισμών. Για να αποφευχθούν νέες κρίσεις στο μέλλον, η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει επίσης την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων ώστε να τεθούν σε εφαρμογή αυστηρότερες ρυθμίσεις για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό 2014-2020 της Ένωσης, οι συζητήσεις πρέπει να προχωρήσουν σημαντικά ώστε να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του 2012.

Μια Ευρώπη δυναμική

Η προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης είναι ο άλλος μεγάλος στόχος της δανικής προεδρίας. Έμφαση θα δοθεί στην ενιαία αγορά η οποία, αν και το 2012 συμπληρώνει 20 έτη λειτουργίας, χρειάζεται μεταρρυθμίσεις για να μπορούν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και οι πολίτες να την αξιοποιήσουν πλήρως. Η Δανία δεσμεύεται να εργαστεί για τις δώδεκα πρωταρχικές δράσεις που καθόρισε η Επιτροπή στην πράξη για την ενιαία αγορά.

Επιθυμεί επίσης να διανοίξει νέες προοπτικές για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, κυρίως μέσω συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών με την Ιαπωνία, την Ινδία, τον Καναδά και την Τυνησία.

Μια Ευρώπη πράσινη

Η δανική προεδρία επιθυμεί να θέσει στο επίκεντρο της ατζέντας της την πράσινη και διατηρήσιμη ανάπτυξη και μεριμνά ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμείνει πρωτοπόρος παγκοσμίως σε θέματα περιβάλλοντος, ενέργειας και κλίματος.

Η πρόταση οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση, ο χάρτης πορείας για την ενέργεια μέχρι το 2050 και το έβδομο πρόγραμμα περιβαλλοντικής δράσης συγκαταλέγονται στα θέματα που προτίθεται να προωθήσει η Δανία.

Μια Ευρώπη ασφαλής

Με το βλέμμα στραμμένο στα πρόσφατα γεγονότα στην Βόρειο Αφρική και τη συρροή προσφύγων στα σύνορα της Ευρώπης, η δανική προεδρία επιθυμεί να βελτιώσει τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Κυρίως, επιθυμεί να τελειοποιήσει το καθεστώς του κοινού ευρωπαϊκού ασύλου και να ενισχύσει το σύστημα της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων στον χώρο Σένγκεν.

Τέλος, όσον αφορά τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Δανία δεσμεύεται να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει με την Ισλανδία και την Τουρκία, να ξεκινήσει συζητήσεις με το Μαυροβούνιο και να ολοκληρώσει τις συζητήσεις για την υποψηφιότητα της Σερβίας.

Δανική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης danskDeutschEnglishfrançais

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι