Navigacijska pot

Obnova Evrope - 27/12/2011

Sedež Komisije – napis o gospodarskem upravljanju na zgradbi Berlaymont © EU

Delovni program Komisije za leto 2012 zajema gospodarsko rast, reformo finančnega sektorja in učinkovito vlogo EU v svetu.

Za naslednje leto je skupaj načrtovanih 129 novih pobud English , pomembno pa bo tudi izvajanje že sprejetih pobud ali tistih, ki so v postopku sprejemanja.

Poleg novih ukrepov za reševanje gospodarskih težav bo najpomembnejša naloga izvedba svežnja ukrepov za obnovitev zaupanja v evropsko gospodarstvo.

Reforma finančnega sektorja

Komisija je že predlagala nova pravila za izvedbene finančne instrumente, bonitetne agencije, kapitalske zahteve in preprečevanje zlorabe trga, leta 2012 pa se bo osredotočila na dokončanje teh reform. Ocena učinka sprejetih ukrepov bo na voljo javnosti.

Novi ukrepi naj bi povečali zaupanje vlagateljev. Med ukrepi bodo tudi načrti za odpravo davčnih oaz, razvoj modernega sistema DDV za boj proti goljufijam in zmanjševanje birokratskih ovir za mala podjetja. EU bo pripravila nov predlog za zaščito svojih finančnih dejavnosti pred goljufijami in s tem zavarovala denar davkoplačevalcev.

Spodbujanje gospodarske rasti in ustvarjanje delovnih mest

Med ključnimi cilji gospodarske rasti in ustvarjanja delovnih mest v Evropi bo večje gospodarsko povezovanje, v ospredju bo zlasti 12 predlogov akta o enotnem trgu, namenjenih pomoči državam EU pri spopadanju s socialnimi in gospodarskimi težavami ter hitrejšemu okrevanju po svetovni finančni krizi.

Pripravili bomo tudi načrte za pomoč mladim pri iskanju zaposlitve po vsej Evropi in za prenovo evropske službe za zaposlovanje, da bi olajšali čezmejno zaposlovanje. Nova pravila bodo tudi olajšala prenos pokojninskih pravic pri menjavi zaposlitve.

EU v svetu

Pozornost bomo namenili novemu pristopu DeutschEnglishfrançais EU k odnosom s sosednjimi državami. S tako politiko želimo spodbujati miren in uspešen razvoj v vzhodni Evropi in severni Afriki.

Letošnje dogajanje v severni Afriki je pokazalo potrebo po skupnem pristopu do azila in nadzoru meja. Predlagali bomo novo strategijo za preprečevanje trgovine z ljudmi ter načrte za modernizacijo mejnih kontrol.

Pozneje se bomo posvetili prostotrgovinskemu sporazumu z Japonsko in naložbenemu sporazumu s Kitajsko. Nadaljevala se bo tudi širitev EU, saj se bodo začele priprave za vstop Hrvaške kot 28. države članice.

Delovni program Komisije 2012

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave