Navigációs útvonal

Európa megújítása - 27/12/2011

A Bizottság központi épülete – a Berlaymont épület – rajta a gazdasági kormányzásra utaló felirattal © EU

A Bizottság 2012. évi ütemterve a gazdasági növekedésre, a pénzügyi ágazat reformjára és az Unió hatékony nemzetközi képviseletére összpontosít.

A jövő évre szóló tervben összesen 129 új kezdeményezés English szerepel, de fontos lesz a már elfogadott vagy folyamatban lévő kezdeményezések továbbvitele is.

A legfőbb feladat az európai gazdaságba vetett bizalom helyreállítását célzó intézkedéscsomag gyors végrehajtása, valamint olyan új intézkedések meghozatala, amelyekkel ellensúlyozni lehet a jelenlegi borús gazdasági kilátások jellemezte helyzetet.

A pénzügyi szektor reformja

A Bizottság már megtette a származtatott ügyletekre, a hitelminősítő intézetekre, a tőkekövetelményekre és a piaci visszaélések kezelésére vonatkozó szabályokra irányuló javaslatát, így jövőre a reformok befejezésére fog összpontosítani. A megtett lépésekről szóló hatáselemzés a nyilvánosság számára is hozzáférhető lesz majd.

A befektetői bizalomra vonatkozóan is új intézkedésekre kerül sor. Közülük említhetőek az adóparadicsomok felszámolására, valamint a csalás elleni küzdelem és a kisvállalkozások adminisztratív terheinek csökkentése jegyében korszerű áfarendszer kialakítására irányuló tervek. Az adófizetők pénzének védelme érdekében a Bizottság az uniós finanszírozási tevékenységek csalás elleni védelmére irányuló javaslatot is tesz majd.

A növekedés és munkahelyteremtés elősegítése

Európában a növekedés és a munkahelyteremtés kulcsa az erőteljesebb integrációban rejlik, ezért kiemelt szerepet kap az egységes piaci intézkedéscsomag 12 fő javaslata. Az intézkedéscsomag célja az, hogy segítsen az uniós országoknak megbirkózni a jelenlegi társadalmi és politikai kihívásokkal, valamint felgyorsítsa az egész világra kiterjedő pénzügyi válságból való kilábalást.

A tervek között szerepelnek olyanok, amelyek a fiatal álláskeresőket Európa-szerte való áramlását segítik elő, az Európai Foglalkoztatási Szolgálat reformja pedig a határokon átívelő munkavállalást hivatott megkönnyíteni. Emellett új szabályok révén munkahely váltásakor egyszerűbbé válik a nyugdíjjogosultság átvitele.

Az EU a nemzetközi porondon

A figyelem középpontjában az Uniót a szomszédjaihoz fűző kapcsolat új felfogása DeutschEnglishfrançais áll. E szakpolitika Kelet-Európa és Észak-Afrika békés és jólétet hozó fejlődését kívánja elősegíteni.

Azok a kihívások, amelyekkel Észak-Afrikának az idén meg kellett birkóznia, ráirányították a figyelmet arra, hogy a menekültügy és a határellenőrzés területén közös megközelítésre van szükség. Az emberkereskedelem megelőzését célzó új stratégia valamint a határellenőrzés korszerűsítésére szolgáló tervek kialakítására kerül majd sor.

Emellett sor kerül egy Japánnal kötendő szabadkereskedelmi megállapodás, illetve egy Kínával kötendő befektetési megállapodás lehetőségének megvizsgálására. Folytatódik az EU bővítésével kapcsolatos munka is: mindenekelőtt a Horvátország csatlakozásának előkészítése, amely az EU 28. tagországa lesz majd.

A Bizottság munkaprogramja a 2012. évre

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek