Sökväg

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso i Europaparlamentet i Strasbourg © EU

Överenskommelsen om ytterligare ekonomisk integration som de flesta medlemsländerna ställt sig bakom måste kompletteras med insatser för tillväxt och fler jobb, säger José Manuel Barroso.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso talade i Europaparlamentet om de beslut DeutschEnglishfrançaisportuguês som fattades på EU-toppmötet den 8 och 9 december. Han framhöll att 26 av 27 medlemsländer ställt sig bakom ett nytt mellanstatligt avtal om tuffare budgetregler och det är ett tydligt bevis på de vill gå vidare med integrationen i EU.

Enligt avtalet ska regeringarna se till att deras statsbudget är i balans eller visar överskott. Om det finns ett budgetunderskott som överskrider taket på 0,5 % av BNP måste landet skära ner underskottet under tillsyn av kommissionen och de andra EU-länderna.

Länderna ska enligt planerna skriva under avtalet i mars 2012. Det är en viktig del av EU:s svar på finanskrisen och skuldkrisen i euroområdet.

EU:s insatser mot krisen omfattar också:

  • Sex åtgärder English för att stärka budgetövervakningen och få kontroll på statsskulderna (de trädde i kraft den 13 december 2011)
  • Tillväxtöversikten för 2012 DeutschEnglishfrançais – den innehåller rekommendationer om tillväxt, arbetsmarknad och offentliga finanser och utgör startskottet för den årliga sexmånadersperiod då regeringarna hjälper varandra att utforma budget- och ekonomipolitiken i sina respektive länder.
  • Beslutet att flytta fram inrättandet av EU:s permanenta krisfond till juli 2012 (den nuvarande tillfälliga fonden fortsätter fram till mitten av 2013).

EU:s stats- och regeringschefer ska inom kort bestämma om de kan förse IMF med 200 miljarder euro för att hjälpa skuldtyngda euroländer.

I mars 2012 ska de diskutera sätt att förbättra budgetsamordningen och ta ställning till ett förslag om att euroländerna gemensamt ska få ge ut obligationer.

Tillväxt och jobb

José Manuel Barroso påpekade att man snabbt måste vidta också andra åtgärder för att stabilisera ekonomin och skapa jobb, till exempel

  • kommissionens färdplan för stabilitet och tillväxt DeutschEnglishfrançais
  • genomförandet av gällande åtgärder för att fördjupa EU:s ekonomiska integration (tjänster, energi, innovation, it och frihandelsavtal)
  • antagandet av förslag om småföretag, bättre lagstiftning, skattereformer och energitrygghet.

Läs José Manuel Barrosos tal i parlamentet den 13 december DeutschEnglishfrançaisportuguês

Läs mer om Europeiska rådet den 8–9 december DeutschEnglishfrançaisportuguês

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar