Kruimelpad

Bouwen aan een sterkere economische unie - 14/12/2011

Commissievoorzitter Barroso in het Europees Parlement in Straatsburg © EU

Volgens Barroso moet het akkoord dat bijna alle EU-leiders gesloten hebben, vergezeld gaan van maatregelen om de groei te herstellen en nieuwe banen te scheppen.

In zijn toespraak tot het Europees Parlement over de afspraken DeutschEnglishfrançaisportuguês die de EU-leiders op 8 en 9 december hebben gemaakt, zei Commissievoorzitter Barroso dat het bijna unanieme besluit om een nieuw intergouvernementeel verdrag te sluiten over strengere begrotingsafspraken, bewijst dat het hun ernst is met verdergaande Europese integratie.

Dat verdrag moet de regeringen verplichten hun begrotingen in evenwicht te houden of zelfs in de plus te brengen. Als een begrotingstekort oploopt tot meer dan 0,5% van het bbp, moeten zij hun begroting weer in evenwicht brengen onder toezicht van de Commissie en de overige EU-landen.

De EU-landen zullen het verdrag vermoedelijk in maart 2012 ondertekenen. Het wordt gezien als een belangrijk onderdeel van de EU-aanpak van de financiële crisis en de schuldencrisis in de eurozone.

Die aanpak omvat ook:

  • zes maatregelen English om het begrotingstoezicht te verbeteren en de overheidsuitgaven te beteugelen, die ingaan op 13 december 2011
  • de jaarlijkse groeianalyse 2012 DeutschEnglishfrançais , met de aanbevelingen voor groei, werkgelegenheid en overheidsuitgaven, die het startschot vormt voor het Europees semester, de jaarlijkse cyclus van 6 maanden waarin de nationale regeringen vertellen wat zij vinden van elkaars budgettair en economisch beleid
  • vervroegde oprichting van het permanente noodfonds van de EU in juli 2012 (het huidige tijdelijke fonds blijft tot medio 2013 bestaan)

De EU-leiders besluiten binnenkort ook of zij het IMF een bedrag van maximaal 200 miljard euro ter beschikking stellen voor hulp aan eurolanden die onder hun schuldenlast dreigen te bezwijken.

In maart 2012 bespreken ze hoe ze de begrotingen nog beter op elkaar kunnen afstemmen en behandelen zij een voorstel om de eurolanden toe te staan samen obligaties uit te geven.

Groei en banen

Commissievoorzitter Barroso drong ook aan op aanvullende maatregelen om de economie te stabiliseren en nieuwe banen te scheppen:

  • goedkeuring van de routekaart voor stabiliteit en groei DeutschEnglishfrançais
  • nakoming van bestaande afspraken voor meer economische integratie van de EU (diensten, energie, innovatie, internet en vrijhandel)
  • goedkeuring van voorstellen over het MKB, betere regelgeving, belastinghervorming en energiezekerheid

Meer over de toespraak van Barroso van 13 december DeutschEnglishfrançaisportuguês

Meer over de Europese Raad van 8 en 9 december DeutschEnglishfrançaisportuguês

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links