Navigációs útvonal

Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso az Európai Parlamentben, Strasbourgban © EU

A gazdasági integráció elmélyítését, amiről a legtöbb EU-tagállam megállapodásra jutott múlt héten, gazdasági helyreállítást és munkahelyteremtést célzó intézkedéseknek kell kiegészíteniük – hangsúlyozta José Manuel Barroso a Parlamentben.

Az Európai Bizottság elnöke beszédet mondott az Európai Parlament december 13-i plenáris ülésén. José Manuel Barroso kitért az uniós vezetők december 8–9-i csúcstalálkozóján meghozott döntésre DeutschEnglishfrançaisportuguês , miszerint a 27 tagállam közül 26 új kormányközi szerződést fogad el a költségvetési szabályok megszigorítása céljából. Az elnök hangsúlyozta: a döntés jelzi, hogy a tagállamok készek arra, hogy előrevigyék az európai integráció ügyét.

A szerződés előírja majd a tagországok számára, hogy költségvetésüket egyensúlyban tartsák, vagy költségvetési többletet halmozzanak fel. Azoknak a tagállamoknak, amelyek túllépik a GDP 0,5%-ában maximalizált államháztartási hiányt, az Európai Bizottság ás a többi uniós tagország felügyelete mellett újra egyensúlyba kell hozniuk költségvetésüket.

A tervek szerint a tagállami kormányok 2012 márciusában írják alá a szerződést, mely fontos eleme lesz a pénzügyi válságra és az euróövezeti adósságválságra megoldást kereső uniós intézkedéseknek.

Az uniós válaszlépések az alábbi pontokban összegezhetők:

  • Hat intézkedést tartalmazó jogszabálycsomag English – a 2011. december 13-án hatályba lépő jogszabályok célja a költségvetési felügyelet javítása és az államadósságok megfékezésének elősegítése.
  • 2012. évi növekedési jelentés DeutschEnglishfrançais – a dokumentum ajánlásokat fogalmaz meg a gazdasági növekedés, a munkahelyteremtés és az államháztartások vonatkozásában. A jelentés előterjesztésével veszi kezdetét az ún. európai szemeszter, az a hat hónapot átívelő időszak, melynek során a tagországok kormányai egymással konzultálva alakítják ki költségvetési és gazdaságpolitikájukat.
  • Uniós mentőalap – az uniós vezetők csúcstalálkozójukon úgy határoztak, hogy az euróövezet állandó mentőalapját a tervezettnél korábban, már 2012 júliusában létrehozzák (a jelenlegi ideiglenes mentőalap 2013 közepéig folytatni fogja működését).

A tagországok hamarosan döntést hoznak arról, hogy az IMF rendelkezésére bocsátanak-e – 200 milliárd eurót meg nem haladó összegben – további forrásokat abból a célból, hogy segítsék az eurózóna adósságválságba került tagjait.

2012 márciusában az uniós vezetők át fogják tekinteni, hogyan lehet tovább mélyíteni a költségvetési koordinációt, és megvizsgálják azt a javaslatot, melynek elfogadása esetén megnyílik az út az euróövezeti országok számára a közös kötvénykibocsátás előtt.

Növekedés és foglalkoztatás

Beszédében José Manuel Barroso ezenfelül további és azonnali intézkedéseket szorgalmazott a gazdasági stabilizáció és a munkahelyteremtés előmozdítása érdekében. Példaként említhetők a következők:

  • a Bizottság stabilitási és növekedési menetrendjének DeutschEnglishfrançais elfogadása;
  • az EU gazdasági integrációjának elmélyítését szolgáló, már elfogadott intézkedések végrehajtása (a szolgáltatások, az energiaügy, az innováció, az internet és a szabadkereskedelmi megállapodások terén);
  • javaslatok elfogadása a kisvállalkozások, a szabályozás javítása, az adóreform és az energiabiztonság témájában.

Bővebben Barroso elnök december 13-i parlamenti beszédéről DeutschEnglishfrançaisportuguês

Bővebben az Európai Tanács december 8–9-i üléséről DeutschEnglishfrançaisportuguês

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek