Διαδρομή πλοήγησης

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο © EU

Τα περισσότερα κράτη μέλη συμφωνούν ότι η ενισχυμένη οικονομική ολοκλήρωση πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα αποκατάστασης της ανάπτυξης και δημιουργίας απασχόλησης, δηλώσε ο πρόεδρος Μπαρόζο.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις αποφάσεις που έλαβαν στις 8-9 Δεκεμβρίου DeutschEnglishfrançaisportuguês οι ηγέτες της ΕΕ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανέφερε ότι η απόφαση που έλαβαν 26 από τα 27 κράτη μέλη για μια νέα διακυβερνητική συνθήκη που θα προβλέπει αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες, κατέδειξε τη βούλησή τους να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Η συνθήκη θα δεσμεύει τις κυβερνήσεις να διατηρούν ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. Όσες χώρες παρουσιάζουν έλλειμμα πάνω από 0,5% του ΑΕΠ τους θα πρέπει να διορθώνουν τον προϋπολογισμό τους υπό την εποπτεία της Επιτροπής και των άλλων χωρών μελών της ΕΕ.

Η νέα συνθήκη, η οποία αναμένεται να υπογραφεί από τις κυβερνήσεις τον Μάρτιο 2012, θεωρείται σημαντικό στοιχείο της απάντησης της ΕΕ στη χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς και στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, αποφασίστηκαν:

  • 6 μέτρα English για τη βελτίωση της δημοσιονομικής εποπτείας και του ελέγχου του δημόσιου χρέους, τα οποία θα ισχύουν από τις 13 Δεκεμβρίου 2011
  • η ετήσια επισκόπηση της οικονομικής ανάπτυξης 2012 DeutschEnglishfrançais , που περιέχει συστάσεις για την ανάπτυξη, τη δημιουργία απασχόλησης και τα δημόσια οικονομικά, και σηματοδοτεί την έναρξη του ετήσιου εξαμηνιαίου κύκλου κατά τον οποίο οι κυβερνήσεις, κατά την εκπόνηση της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής τους, θα αξιοποιούν τις συστάσεις και την εμπειρία των εταίρων τους.
  • να επισπευσθεί η δημιουργία, μέχρι τον Ιούλιο 2012, του μόνιμου ταμείου διάσωσης (το σημερινό προσωρινό ταμείο θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι τα μέσα του 2013).

Οι ηγέτες της ΕΕ θα αποφασίσουν σύντομα κατά πόσο θα χορηγήσουν στο ΔΝΤ επιπλέον ποσό έως και 200 δισ. ευρώ, που θα προορίζεται για τις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους.

Τον Μάρτιο 2012 θα αναζητήσουν τρόπους περαιτέρω βελτίωσης του συντονισμού των προϋπολογισμών και θα εξετάσουν πρόταση σχετικά με την έκδοση ομολόγων από την Ευρωζώνη.

Ανάπτυξη και απασχόληση

Ο πρόεδρος Μπαρόζο ζήτησε επίσης την ταχεία λήψη πρόσθετων μέτρων για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και τη δημιουργία απασχόλησης, όπως:

  • έγκριση του χάρτη πορείας της Επιτροπής για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη DeutschEnglishfrançais
  • εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων εμβάθυνσης της οικονομικής ολοκλήρωσης της ΕΕ (στους τομείς των υπηρεσιών, της ενέργειας, της καινοτομίας, του Διαδικτύου, και των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου)
  • έγκριση προτάσεων για τις μικρές επιχειρήσεις, τη βελτίωση της νομοθεσίας, τη φορολογική μεταρρύθμιση και την ενεργειακή ασφάλεια.

Περισσότερα για την ομιλία του προέδρου Μπαρόζο στο Κοινοβούλιο στις 13 Δεκεμβρίου DeutschEnglishfrançaisportuguês

Περισσότερα για τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 8-9 Δεκεμβρίου DeutschEnglishfrançaisportuguês

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι