Навигационна пътека

Председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу в Европейския парламент в Страсбург © ЕС

Съгласието на повечето правителства от ЕС за засилване на икономическата интеграция трябва да бъде допълнено от действия за възстановяване на растежа и създаване на работни места, заяви Барозу.

В реч пред Европейския парламент за решенията, взети на 8 и 9 декември DeutschEnglishfrançaisportuguês от лидерите на ЕС, председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу заяви, че решението на 26 от 27-те правителства за нов междуправителствен договор, определящ по-строги бюджетни правила, е показало тяхната готовност за засилване на европейската интеграция.

Договорът ще изисква правителствата да поддържат общите си бюджети балансирани или с излишък. Тези, които надхвърлят праг за дефицита от 0,5 % от БВП, ще трябва да балансират бюджетите си под надзора на Комисията и на другите страни от ЕС.

Очаква се правителствата да подпишат договора през март 2012 г. Той се смята за важна част от отговора на ЕС на финансовата криза, както и на дълговата криза в еврозоната.

Този отговор включва:

  • 6 мерки English за подобряване на бюджетния мониторинг и за подпомагане на контрола над публичния дълг, които са в сила от 13 декември 2011 г.;
  • обзор на растежа за 2012 г. DeutschEnglishfrançais – препоръки относно растежа, създаването на работни места и публичните финанси за започване на ежегодния 6-месечен цикъл, по време на който правителствата формират бюджетната и икономическата си политика, вземайки предвид мненията на останалите страни от ЕС;
  • изтегляне за по-ранна дата - юли 2012 г. - на създаването на постоянен фонд на ЕС за подпомагане (сегашният временен фонд ще продължи да съществува до средата на 2013 г.).

Лидерите на ЕС ще решат скоро дали да предоставят на МВФ още до 200 млрд. евро за подпомагане на изпадналите в дългова криза страни от еврозоната.

През март 2012 г. те ще обсъдят начини за по-нататъшна бюджетна координация и ще разгледат предложение за колективни емисии на облигации от еврозоната.

Растеж и работни места

Председателят Барозу призова също така за бързи действия по допълнителни мерки за стабилизиране на икономиката и създаване на работни места, включително:

  • приемане на пътна карта за стабилност и растеж DeutschEnglishfrançais от Комисията;
  • изпълнение на съществуващи мерки за задълбочаване на икономическата интеграция на ЕС (в областта на услугите, енергетиката, иновациите, интернет, споразуменията за свободна търговия);
  • приемане на предложения за малките предприятия, по-доброто регулиране, данъчната реформа и енергийната сигурност.

Още за речта на председателя Барозу пред Парламента - 13 декември DeutschEnglishfrançaisportuguês

Още за Европейския съвет на 8-9 декември DeutschEnglishfrançaisportuguês

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки