Cale de navigare

Măsuri decisive pentru mai multă disciplină, integrare şi convergenţă - 12/12/2011

Fotografie de grup cu liderii UE, în cadrul Consiliului European, reunit în zilele de 8 şi 9 decembrie 2011 © UE

Un nou tratat interguvernamental va stabili norme bugetare mai stricte şi va consolida coordonarea economică, pentru a face faţă crizei datoriilor şi a recâştiga încrederea pieţelor.

La reuniunea Consiliului European din 8-9 decembrie, 26 dintre cele 27 de state membre au decis să dea un răspuns ferm în faţa crizei şi să deschidă drumul către un tratat interguvernamental pentru o mai bună integrare, disciplină şi convergenţă. Noul tratat ar urma să garanteze respectarea normelor mai stricte ale UE cu privire la datorii şi deficite.

Liderii UE au convenit, de asemenea, să accelereze măsurile deja propuse pentru mai multă disciplină şi stabilitate, precum şi pe cele destinate stimulării creşterii economice şi creării de locuri de muncă.

Principalele puncte

Datorii şi deficite: deciziile întăresc şi mai mult cadrul deja amplu consolidat referitor la disciplina bugetară şi la coordonarea politicilor economice în zona euro. Este vorba, în special, despre Pactul de stabilitate şi de creştere (recent consolidat) şi despre procedura de supraveghere macroeconomică (procedură ce va intra în vigoare la data de 13 decembrie). De asemenea, Consiliul European a invitat Consiliul şi Parlamentul European să accelereze aprobarea celor două regulamente pe care Comisia le-a propus în baza articolului 136 din TFUE. Acestea vor spori supravegherea bugetară ex ante, precum şi soliditatea şi credibilitatea proceselor bugetare în zona euro. În acest scop, este nevoie ca ele să intre în vigoare la timp pentru ciclul bugetar 2012. În plus, 26 de ţări participante vor semna un tratat interguvernamental în care îşi vor lua angajamente suplimentare:
  • să susţină recomandările pe care le face Comisia în cadrul procedurii de deficit excesiv, care ar conferi un nivel sporit de automaticitate;
  • să adopte o normă bugetară echilibrată la nivel constituţional sau echivalent şi să recunoască competenţa Curţii de Justiţie de a verifica transpunerea acesteia.

Stabilitatea financiară a zonei euro: Consiliul European a trimis un semnal puternic către investitori, confirmând angajamentul liderilor UE de a apăra moneda euro.

Şefii de stat sau de guvern au convenit că:

  • Mecanismul european de stabilitate (MES) ar trebui să intre în vigoare în iulie 2012, în loc de iulie 2013;
  • implicarea sectorului privat în programul de reducere a datoriei Greciei va rămâne un caz unic, iar clauza MES referitoare la implicarea sectorului privat va fi menţinută la preambul şi va fi în deplină conformitate cu principiile şi practicile FMI;
  • deciziile urgente din cadrul MES pot fi luate cu majoritate calificată;
  • în martie 2012, va fi revizuit gradul de adecvare a plafonului combinat pentru Fondul european de stabilitate financiară şi MES, aflat la 500 de miliarde de euro;
  • ţările din zona euro şi alte state membre vor confirma, în termen de 10 zile, dacă pot furniza, prin împrumuturi bilaterale, resurse suplimentare pentru FMI în valoare de până la 200 de miliarde de euro, în scopul de a garanta că organismul financiar internaţional are resursele necesare pentru a contribui la ieşirea din criză.

Creşterea economică şi locurile de muncă

Guvernele celor 27 de state membre ale UE au convenit să accelereze măsurile prioritare de creştere economică şi de creare de locuri de muncă. Acestea includ finalizarea procesului de integrare a pieţelor de energie ale UE, dezvoltarea unei infrastructuri mai bine conectate şi atingerea unui nivel superior de eficienţă energetică.

Extinderea UE

Croaţia a semnat Tratatul de aderare la UE la data de 9 decembrie şi va organiza în curând un referendum pentru a decide dacă ţara va adera la UE la 1 iulie 2013.

Mai multe despre reuniunea Consiliului European din zilele de 8 şi 9 decembrie Englishfrançaisportuguês

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile