Navigacijska pot

Na zasedanju voditeljev EU o oživitvi evropskega gospodarstva - 07/12/2011

Poslopje Sveta EU v Bruslju, kjer zasedajo voditelji EU © EU

Na vrhu EU 8. in 9. decembra v Bruslju bodo voditelji držav članic govorili o gospodarskem upravljanju v območju evra, energiji in širitvi Unije.

Voditelji držav članic EU bodo preučili splošne gospodarske razmere v Evropi in ukrepe ukrepih za večjo gospodarsko rast in nova delovna mesta.

Tako bodo razpravljali bodo o predlogih za nadzor pri pripravi proračuna in za zmanjšanje javnofinančnega primanjkljaja English . Državam, ki se spopadajo z resnimi finančnimi težavami in ki potrebujejo finančno pomoč, se obeta še strožji nadzor na področju ekonomskih in proračunskih politik English .

Sprememba pogodbe

Voditelji bodo preučili tudi morebitne koristi izdaje skupnih obveznic držav območja evra: ali bi denimo z evroobveznicami lahko zmanjšali ali zaustavili dvig obrestnih mer, ki jih morajo države plačevati za izposojo denarja.

Komisija predlaga tri možnosti za izdajo takšnih obveznic za stabilnost English . Pripravila je tudi analizo finančnih in pravnih posledic. Najbrž bo treba spremeniti Lizbonsko pogodbo, ki ureja delovanje Evropske unije.

Načrt varčevanja z energijo

Med prednostnimi nalogami tokratnega zasedanja Evropskega sveta je tudi varna in trajna oskrba z energijo po dostopnih cenah.

Voditelji EU bodo spregovorili o ukrepih varčevanja z energijo in izboljšanja energetske učinkovitosti English , ki bi države članice pravno zavezovali k večji energetski učinkovitosti pri proizvodnji, prenosu in distribuciji ter končni porabi energentov.

Ukrepi bi prinesli finančne ali gospodarske koristi ter nova delovna mesta, potrošnikom pa manjše stroške za energijo.

Evropski voditelji se bodo zavzeli še za oblikovanje enotnega energetskega trga do leta 2014, ki bo olajšal čezmejno trgovanje z energijo. Odprt trg s pametno in povezano infrastrukturo bo konkurenčnejši.

Nove države članice EU

Na dnevnem redu zasedanja bo tudi sprejem novih članic v EU, saj je to z vidika povečanja blaginje in varnosti v strateškem interesu Unije. Evropska komisija je predlagala začetek pristopnih pogajanj s Črno goro in podelitev statusa kandidatke Srbiji, kar je prvi korak v postopku pridružitve.

Hrvaška je medtem tik pred tem, da postane 28. članica EU, saj je junija zaključila pogajanja z EU in bo 9. decembra podpisala pristopno pogodbo.

Na Hrvaškem bodo tudi kmalu izvedli referendum o tem, ali naj 1. julija 2013 vstopi v EU.

Širitev EU – spodbuda za Evropo

Dnevni red zasedanja Evropskega sveta, 8.–9. december 2011

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave