Navigációs útvonal

Az uniós vezetők ülésének középpontjában a gazdaság fellendítése áll - 07/12/2011

Az európai vezetők csúcstalálkozóinak helyet adó épület (Justus Lipsius) Brüsszelben © EU

Az euróövezet gazdasági kormányzásának megerősítése áll majd az európai vezetők Brüsszelben (december 8–9-én) tartandó csúcstalálkozójának középpontjában. További témák: energiaügy és az EU esetleges további bővítése.

Az EU vezetői át fogják tekinteni Európa általános gazdasági helyzetét, valamint a növekedés és a munkahelyteremtés fellendítését megcélzó intézkedéseket.

Megvizsgálják emellett a költségvetési tervek nyomon követésére és az euróövezeti országok túlzott hiányának megszüntetésére English , illetve a pénzügyi stabilitásuk tekintetében súlyos nehézségekkel küzdő vagy ilyen nehézségek által fenyegetett euróövezeti tagállamok gazdasági és költségvetési felügyeletének megerősítésére English irányuló javaslatot.

A Szerződés módosítása

A résztvevők áttekintik a közös euróövezeti kötvények bevezetésének lehetséges előnyeit is, pl. azt, hogy a kötvények hozzájárulnának-e azon kamatlábak csökkentéséhez és stabilizálásához, amelyeket az egyes országoknak a hitelfelvétel nyomán kell törleszteniük.

A Bizottság három lehetőséget vázolt fel az ún. stabilitási kötvények English bevezetése kapcsán, majd elemezte ezek pénzügyi és jogi következményeit. Az elfogadott opció függvényében szükség lehet az Unió működését szabályozó Lisszaboni Szerződés módosítására.

Energiaügy

Az Európai Tanács napirendjében fontos helyet kap a biztonságos, fenntartható és megfizethető energiaellátás.

Az állam-, illetve kormányfők megvizsgálják az energiamegtakarításra és az energiahatékonyságra English irányuló azon intézkedéseket, amelyek szerint a tagállamok kötelesek lennének javítani a hatékonyságot az energia termelésének, elosztásának és végső fogyasztásának valamennyi szakaszában.

E jogi kötelezettség jelentős pénzügyi, gazdasági és szociális haszonnal járna, valamint csökkentené a fogyasztói energiaszámlák összegét.

Az EU vezetői már dolgoznak azon, hogy 2014-re kiépítsék a közös energiapiacot, amely megkönnyítené a tagállamok közötti energiakereskedelemet. Az intelligens és integrált infrastruktúrával ellátott nyílt piac versenyképesebb lenne.

Az EU új tagjai

Napirenden fog szerepelni az EU újabb bővítésének lehetősége is, amit az Unió stratégiai érdeke, biztonsága és jóléte kíván meg. A Bizottság tárgyalások megnyitását javasolta Montenegróval. Javaslatot tett emellett arra is, hogy Szerbia váljon tagjelölt országgá. A tagjelölti státusz a csatlakozási folyamat első lépése.

Horvátország eközben jó úton halad afelé, hogy az EU 28. tagállamává váljon. Az EU júniusban lezárta az országgal folytatott tárgyalásokat, így december 9-én sor kerülhet a csatlakozási szerződés aláírására.

Horvátország a közeljövőben népszavazást fog tartani a 2013. július 1-jei uniós csatlakozásról.

Bővítés – Európa érdekében

A december 8–9-i Európai Tanács napirendje

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek