Navigointipolku

EU-huippukokous keskittyy talouden ohjaukseen - 07/12/2011

Eurooppa-neuvoston kokouksen pitopaikka, Justus Lipsius -rakennus Brysselissä. © EU

Eurooppa-neuvoston kokouksessa Brysselissä 8.–9.12. pyritään vahvistamaan euroalueen talouden ohjausjärjestelmää. Muita kokousaiheita ovat EU:n energiapolitiikka ja uusien maiden liittyminen unionin jäseniksi.

EU-maiden johtajat tarkastelevat kokouksessa EU:n yleistä taloustilannetta ja toimenpiteitä kasvun ja työllisyyden edistämiseksi.

Huippukokouksessa käsitellään ehdotuksia, jotka mahdollistaisivat euroalueen maiden talousarvioesitysten tutkimisen edeltä käsin ja niille tehtävät ehdotukset julkisen talouden alijäämien leikkauksista English . Tavoitteena on myös tiukentaa erityisesti sellaisten euroalueen maiden talouden ja julkisen talouden seurantaa English , jotka ovat rahoitusvakautensa osalta vakavissa vaikeuksissa tai saavat rahoitusapua.

Perussopimuksen muuttaminen

Kokouksessa tarkastellaan euroalueen vakausjoukkolainojen mahdollisia etuja, muun muassa sitä, auttaisivatko ne alentamaan ja vakauttamaan korkoja, joita euroalueen maiden on maksettava markkinoilta otetuista lainoista.

Komissio on antanut keskustelun pohjaksi kolme vakausjoukkolainoja English koskevaa vaihtoehtoa ja esittänyt analyysin niiden taloudellisista ja oikeudellisista seurauksista. Vakausjoukkolainojen toteuttaminen voi edellyttää EU:n perussopimukseen eli Lissabonin sopimukseen tehtäviä muutoksia.

Energiatehokkuussuunnitelma

Turvallinen, varma, kestävä ja kohtuuhintainen energia on yksi Eurooppa-neuvoston kokouksen keskeisistä aiheista.

Brysselissä tarkastellaan muun muassa energiaa säästäviä ja energiatehokkuutta parantavia toimenpiteitä English , joilla EU-maille asetettaisiin oikeudellisesti sitovia velvoitteita parantaa energiatehokkuutta ketjun jokaisessa vaiheessa energian tuotannosta ja jakelusta aina loppukulutukseen.

Tämä tarjoaisi huomattavia taloudellisia ja rahoituksellisia hyötyjä, parantaisi työllisyyttä ja auttaisi kuluttajia pienentämään energialaskuaan.

EU-maiden johtajat haluavat myös, että energia-alan sisämarkkinat toteutetaan vuoteen 2014 mennessä. Näin energiaa voitaisiin ostaa ja myydä entistä vapaammin maiden rajojen yli. Avoimet markkinat ja älykäs, yhteensopiva infrastruktuuri parantaisi EU:n kilpailukykyä.

EU:n uudet jäsenmaat

Eurooppa-neuvosto keskustelee uusien maiden ottamisesta EU:n jäseniksi. Unionin laajentuminen vahvistaisi sen strategisia etuja, turvallisuutta ja hyvinvointia. Komissio suosittelee, että Montenegron kanssa aloitetaan jäsenyysneuvottelut. Se ehdottaa myös, että Serbialle myönnetään ehdokasmaan asema, joka on ensimmäinen askel liittymismenettelyssä.

Kroatia on puolestaan edennyt liittymisprosessin loppuvaiheeseen, ja siitä on tulossa EU:n 28. jäsenvaltio. EU päätti neuvottelut Kroatian kanssa kesäkuussa, ja liittymissopimus on määrä allekirjoittaa perjantaina 9. joulukuuta.

Tämän jälkeen Kroatia järjestää vielä kansanäänestyksen maan liittymisestä EU:hun 1. heinäkuuta 2013.

EU:n laajentumisprosessiin myönteiset vaikutukset

Eurooppa-neuvoston kokous Brysselissä 8.–9.12.2011 – asialista

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä