Navigacijska pot

Novi ukrepi za odkrivanje goljufive uporabe proračunskih sredstev EU - 03/10/2011

3D grafikon s petimi deli na treh listih papirja © Stock/123render

Zaradi boljšega nadzora nad proračunskimi sredstvi je odkritih več primerov zlorabe in goljufij, kar pomeni, da se v programe, namenjene državljanom, povrne več sredstev.

Države članice EU in Evropska komisija so skupaj odgovorne za zaščito davkoplačevalskega denarja pred zlorabo, tako da izmenjujejo informacije, izterjujejo sredstva in kazensko preganjajo goljufe.

Nadzor nad uporabo proračunskih sredstev se stalno izboljšuje. Novi spletni sistem poročanja, vzpostavljen lani, je že pokazal prve uspehe: v letu 2010 se je število prijav zlorab proračunskih sredstev povečalo.

Boljše odkrivanje zlorab tudi pomeni,da se lahko več sredstev povrne v proračun EU – v skladu z najnovejšim letnim poročilom English so do zdaj povrnilipribližno 825 milijonov od 1,8 milijard neustrezno uporabljenih proračunskih sredstev v letu 2010 (1,5 milijard EUR leta 2009).

Z novim sistemom lahko Evropska komisija in vlade držav EU hitreje prepoznajo težave in preprečijo goljufije.

V mnogih primerih gre za nenamerne napake ali pa prejemniki kršijo pravila EU in prejmejo več denarja, kot jim pripada. Prijavijo lahko več delovnih ur na projektu ali pa kršijo pravila javnega naročanja. Druge oblike neustrezne rabe pa so goljufive, torej kazenska dejanja.

V vseh primerih si EU prizadeva povrniti denar v svojo blagajno in se iz vsakega primera tudi nekaj naučiti. Zdaj preučuje uvedbo nekaterih novih ukrepov:

  • izboljšanje postopkov – za lažje ugotavljanje in kazenski pregon goljufov je treba razširiti izmenjavo informacij med policijskimi, carinskimi, davčnimi, sodnimi in drugimi organi;
  • jasnejše kazensko pravo in nacionalni predpisi – zaradi različnih definicij kaznivih dejanj, denimo poneverjanja ali zlorabe pooblastil med državami EU, je v nekaterih državah manj obsodb (od 14 % do 80 % za zlorabo proračunskih sredstev EU);
  • pomembnejša vloga organov EU za boj proti goljufiji – okrepiti je treba učinkovitost Evropskega urada za boj proti goljufijam in urada za evropsko pravosodno sodelovanje Eurojust.

Evropska komisija tudi razmišlja o ustanovitvi specializiranega evropskega tožilskega urada, ki bi za goljufije in druga kazniva dejanja uporabljal skupna pravila.

Boj proti goljufijam pa ni samo stvar EU – tudi države članice morajo zdajšnji sistem odkrivanja in poročanja uporabljati učinkoviteje. Španija, Francija in Irska morajo dokončati uvedbo novega spletnega sistema poročanja, ki je začel delovati prejšnje leto.

Upravljanje skoraj 80 odstotkov letnih proračunskih sredstev EU je v rokah držav članic, s preostalim deležem pa upravlja Komisija.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave