Kruimelpad

EU-begrotingsfraude steeds harder aangepakt - 03/10/2011

Een 3D-taartdiagram met vijf punten op drie vellen grafiekpapier © Stock/123render

Dankzij betere controles komen onregelmatigheden en fraude met EU-geld vaker aan het licht. Zo kan er dus ook meer geld worden teruggehaald en efficiënt worden gebruikt.

De EU-regeringen en de Commissie zijn er samen verantwoordelijk voor dat het belastinggeld goed wordt gebruikt. Zij wisselen informatie uit, vorderen betalingen terug en slepen fraudeurs voor de rechter.

Dit toezicht op de EU-begroting wordt voortdurend aangescherpt. Vorig jaar werd een nieuw rapporteringssysteem in gebruik genomen en dat heeft al veel vruchten afgeworpen: er zijn in 2010 meer gevallen van misbruik opgespoord.

Door die strengere controles kan er ook meer EU-geld teruggevorderd worden: volgens het nieuwste jaarverslag English inmiddels al zo'n 825 miljoen euro van de in totaal 1,8 miljard euro aan EU-geld dat in 2010 onjuist werd besteed (in 2009 werd nog zo'n 1,5 miljard aan misbruik opgespoord).

Het intensievere toezicht betekent ook dat de Commissie en de regeringen problemen sneller kunnen vaststellen en vaker kunnen voorkomen.

In veel gevallen zijn de begunstigden te goeder trouw. Ze overtreden onbewust bepaalde EU-regels of ontvangen meer geld dan is toegestaan. Anderen declareren teveel werkuren of houden zich niet aan de regels voor aanbestedingen. In sommige gevallen gaat het om regelrechte fraude, en dat is strafbaar.

In alle gevallen vordert de EU haar geld terug en trekt zij lessen uit wat er is gebeurd. Zo wordt er alweer gedacht aan nieuwe maatregelen:

  • nog betere procedures om fraudeurs op te sporen en te vervolgen, onder andere door politie, douane, belastingdiensten, justitie en andere instanties meer informatie te laten uitwisselen
  • duidelijker regels in het (nationaal) strafrecht, omdat de uiteenlopende definities van fraude, verduistering, machtsmisbruik enz. in verschillende EU-landen vervolging bemoeilijken (in sommige landen komt 80% van de EU-begrotingsfraude voor de rechter, in andere maar 14%)
  • meer bevoegdheden voor OLAF, het EU-fraudebestrijdingsbureau en voor Eurojust om het opsporingswerk nog efficiënter te maken.

De Commissie denkt ook aan de oprichting van een gespecialiseerde Europese openbare aanklager met gemeenschappelijke regels voor fraude en andere delicten.

Dat neemt niet weg dat de EU-landen ook de bestaande opsporings- en rapportagesystemen efficiënter kunnen gebruiken. Zo is het nieuwe onlinesysteem dat vorig jaar in gebruik werd genomen, nog niet eens helemaal operationeel in Spanje, Frankrijk en Ierland.

Bijna 80% van de jaarlijkse begroting van de EU wordt door de EU-landen zelf beheerd, de rest door de Commissie.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links