Navigacijska pot

Prerod Evrope - 28/09/2011

Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso je pred Evropskim parlamentom v govoru o položaju v Uniji razgrnil strateški načrt EU za trajnostno gospodarsko rast in nova delovna mesta.

Stojimo pred največjim izzivom doslej v zgodovini Evropske unije, je dejal Barroso, ko je spregovoril o nezmanjšani gospodarski krizi.

Evropska unija se mora preroditi, postati konkurenčnejša, živeti manj razsipno, ukrotiti neodgovorne finančne trge, odpraviti ekonomska neravnovesja in se spoprijeti s pritiskom globalizacije.

Predvsem pa potrebuje več politične volje in odločnega vodstva, če naj znova pridobi zaupanje državljanov in finančnih trgov.

Evropa bo lahko zagotovila trajnostno gospodarsko rast in zaposlovanje, samo če bo v celoti zvedla program reform, ki ga je pripravila Evropska komisija.

Program obsega:

  • nadaljnjo podporo Grčiji: države evrskega območja so obljubile pomoč, če bo država uspešno izvedla načrtovane reforme;
  • novo finančno ureditev: nekateri predlogi so sprejeti, drugi še čakajo na potrditev, denimo nova pravila glede izvedenih finančnih instrumentov, prodaje na kratko, zamenjave kreditnega tveganja in pravičnega plačila za bančnike;
  • davek na finančne transakcije: to bo prispevek finančnih ustanov družbi. S tem davkom bo Evropska unija dobila del sredstev za predlagani proračun 2014–2020 DeutschEnglishfrançais , predvsem za vlaganje v gospodarsko rast in delovna mesta;
  • preprečitev davčnih utaj: z davkom EU na prihranke in s pooblastilom Evropski komisiji, da se v imenu EU dogovori o davčnih sporazumih z drugimi državami;
  • okrepitev gospodarske unije: odprava zakonskih in upravnih ovir za opravljanje storitev v vsej EU (predlagana direktiva o storitvah DeutschEnglishfrançais );
  • vlaganje v raziskave, inovacije, gospodarno rabo virov, izobraževanje: pripraviti je treba natančne predloge;
  • povezovanje evropskih energetskih, prometnih in digitalnih omrežij;
  • reševanje brezposelnosti mladih: z več podpore pripravništvu in vajeništvu ter hitrejšim izvajanjem preostalih programov EU.

Evropska komisija bo predstavila tudi predloge o projektnih obveznicah EU, s katerimi bi zbrali sredstva za vlaganje v infrastrukturo v Evropski uniji.

Evropo nam bo uspelo preroditi, je še dejal Barroso.

Govor predsednika Barrosa – Položaj v Uniji 2011 DeutschEnglishfrançaisportuguês

Pismo predsednika Barrosa za predsednika Evropskega parlamenta, Jerzy Buzek

Do 5. oktobra lahko državljani predsedniku Barrosu pošljejo tudi vprašanja. Odgovoril jim bo v intervjuju, ki ga bodo v živo prenašali na kanalih World View English in Euronews TV.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave