Kruimelpad

Europa vernieuwen - 28/09/2011

In zijn jaarlijkse "State of the Union" voor het Europees Parlement legt Commissievoorzitter José Manuel Barroso de EU-strategie voor duurzame groei en banen uit.

"We staan nu voor de grootste uitdaging die de EU in haar geschiedenis heeft gekend", zo verwees hij naar de aanhoudende economische crisis.

De EU moet zichzelf vernieuwen door beter te concurreren, de tering naar de nering te zetten, "onverantwoordelijke" financiële markten in te tomen, economische ongelijkheid aan te pakken en de druk van de globalisering te verlichten.

Er is in de eerste plaats meer politieke wil en leiderschap nodig om het vertrouwen bij de burgers en de financiële markten te herstellen.

De hervormingen van de Commissie zijn onontbeerlijk als Europa wil zorgen voor duurzame groei en banen.

De Commissie plant het volgende:

  • verdere steun voor Griekenland van de landen uit de eurozone, op voorwaarde dat Griekenland zijn eigen hervormingsprogramma tot een goed einde brengt
  • nieuwe financiële regelgeving: sommige voorstellen zijn al goedgekeurd, andere worden nog besproken, zoals nieuwe regels voor afgeleide producten, short selling, credit default swaps en billijke vergoedingen voor bankiers
  • een taks voor financiële transacties: een bijdrage van de financiële instellingen voor de samenleving; Deze belasting vloeit ten dele naar de EU-begroting 2014-2020 DeutschEnglishfrançais , en wordt zo weer geïnvesteerd in groei en banen
  • belastingontwijking voorkomen door een EU-belasting op spaargeld en EU-belastingovereenkomsten met landen buiten de EU
  • de economische unie versterken door wettelijke en administratieve obstakels voor de handel in diensten in de hele EU weg te nemen (Dienstenrichtlijn DeutschEnglishfrançais )
  • investeringen in onderzoek, innovatie, efficiënt gebruik van grondstoffen en onderwijs (gedetailleerde voorstellen volgen nog)
  • de Europese energie-, transport- en digitale netwerken met elkaar verbinden
  • jeugdwerkloosheid aanpakken door meer steun voor stages en leercontracten, en door andere EU-programma's sneller uit te voeren

De Commissie wil ook obligaties uitgeven voor EU-projecten om geld op te halen voor investeringen in infrastructuur in heel Europa.

We kunnen Europa vernieuwen, aldus Barroso.

Toespraak van Commissievoorzitter Barroso – State of the Union 2011 DeutschEnglishfrançaisportuguês

Brief van voorzitter Barroso aan de Voorzitter van het Europees Parlement, Jerzy Buzek

Tot 5 oktober kunt u Commissievoorzitter Barroso vragen stellen. Hij zal die beantwoorden in een live interview, dat wordt uitgezonden op World View English en Euronews TV.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links