Διαδρομή πλοήγησης

Ανανέωση της Ευρώπης - 28/09/2011

Κατά την ετήσια ομιλία του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την κατάσταση της Ένωσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο παρουσίασε τη στρατηγική της ΕΕ για διατηρήσιμη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο πρόεδρος Μπαρόζο αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση.

Η ΕΕ πρέπει να ανανεωθεί: να γίνει πιο ανταγωνιστική, να πάψει να ζει πέρα από τις δυνατότητές της, να δαμάσει τις "ανεύθυνες" χρηματαγορές, να διευθετήσει τις οικονομικές ανισορροπίες και να ανταποκριθεί στις πιέσεις της παγκοσμιοποίησης.

Πάνω απ' όλα, χρειάζεται μεγαλύτερη πολιτική θέληση και δυναμική ηγεσία, ώστε να οικοδομηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη των πολιτών και των χρηματαγορών.

Πρέπει να εφαρμοστεί η πλήρης μεταρρυθμιστική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έτσι ώστε να μπορέσει η Ευρώπη να δημιουργήσει διατηρήσιμη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Η ατζέντα αυτή περιλαμβάνει τα εξής:

  • συνέχιση της στήριξης στην Ελλάδα – οι χώρες της ευρωζώνης υποσχέθηκαν να παρέχουν στήριξη, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα εφαρμόζει επιτυχώς το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα
  • νέο σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης – ορισμένες από τις προτάσεις έχουν γίνει δεκτές, ενώ άλλες αναμένουν σχετική έγκριση, όπως οι νέοι κανόνες για τα παράγωγα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, τις ακάλυπτες πωλήσεις, τις συμφωνίες ανταλλαγής κινδύνου μη πληρωμής και τις δίκαιες αμοιβές των τραπεζιτών
  • φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών – πρόκειται για ανταποδοτική συνεισφορά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προς την κοινωνία. Μέρος του φόρου θα συμβάλει στην χρηματοδότηση του προτεινόμενου προϋπολογισμού της Ένωσης για την περίοδο 2014-2020 DeutschEnglishfrançais , με επίκεντρο τις επενδύσεις στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας
  • πρόληψη της φοροδιαφυγής – μέσω ενός φόρου επί των αποταμιεύσεων και εντολοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διαπραγμάτευση των φορολογικών συμφωνιών με άλλες χώρες εξ ονόματος της ΕΕ
  • ενίσχυση της οικονομικής ενοποίησης – άρση των νομικών και διοικητικών φραγμών στο εμπόριο υπηρεσιών στην ΕΕ (η προτεινόμενη Οδηγία για τις Υπηρεσίες DeutschEnglishfrançais )
  • επενδύσεις στην έρευνα, την καινοτομία, την αποδοτικότητα των πόρων και την παιδεία – πρέπει να εγκριθούν λεπτομερείς προτάσεις
  • διασύνδεση των ευρωπαϊκών δικτύων ενέργειας, μεταφορών και ψηφιακής τεχνολογίας
  • αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων – μεγαλύτερη στήριξη για πρακτική άσκηση και μαθητεία, καθώς και προώθηση άλλων προγραμμάτων της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει επίσης προτάσεις σχετικά με ευρωομόλογα για χρηματοδότηση έργων, που σκοπό θα έχουν τη συγκέντρωση πόρων για επενδύσεις σε έργα υποδομής σε όλη την Ευρώπη.

Μπορούμε να ανανεώσουμε την Ευρώπη, είπε ο πρόεδρος Μπαρόζο.

Ομιλία του προέδρου Μπαρόζο – Η κατάσταση της Ένωσης - 2011 DeutschEnglishfrançaisportuguês

Επιστολή του Προέδρου Barroso προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Jerzy Buzek

Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν ερωτήσεις στον πρόεδρο Μπαρόζο έως τις 5 Οκτωβρίου. Απαντήσεις στις ερωτήσεις αυτές θα δώσει κατά τη διάρκεια ζωντανής συνέντευξης που θα μεταδοθεί στο World View English και το τηλεοπτικό κανάλι Euronews.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι