Навигационна пътека

Възстановяването на икономиката - водещ приоритет - 02/09/2011

По-добро икономическо управление, нова помощ за Гърция и реформа в банковия сектор са сред предвидените мерки за икономическо възстановяване и създаване на работни места.

Председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу призова лидерите в ЕС незабавно да предприемат мерки за стимулиране на икономическото възстановяване и контрол на публичните разходи. Освен това той подчерта необходимостта от нова програма за подпомагане на Гърция и допълнителна реформа на банковия сектор.

Мерките са насочени към:

  • по-добро икономическо управление - споразумение по пакет от предложения English ще доведе до по-ефикасен надзор на фискалните политики, ще подпомогне контрола на публичния дълг и ще подобри устойчивостта на финансите,
  • укрепване на фонда за еврозоната с цел оказване на помощ на държави във финансови затруднения - правителствата следва да изпълнят ангажиментите си по споразумението от 21 юли English и да приемат необходимите закони, които ще позволят фондът да се превърне в постоянен механизъм за справяне с финансови кризи,
  • Гърция - работата по нова програма за подпомагане с участието на частния сектор напредва. Създадена през юли работна група проучва начините за насърчаване на инвестициите в страната посредством регионалните фондове на ЕС,
  • реформа в банковия сектор на ЕС - предложенията включват подобряване на надзора върху финансови инструменти от рода на дериватите, по-строги правила за търговията с вътрешна информация и манипулирането на пазара, както и рамка за действия в помощ на банки в затруднения.

Председателят Барозу заяви, че Европа е предприела решителни мерки за рекапитализиране на своите банки. Освен това, в резултат на стрес-тестовете English , проведени през юли, държавите предприемат действия, които да накарат банките в затруднения да укрепят своите финанси.

Действия на световно равнище

На срещата на върха на Г-20 в Кан на 3 и 4 ноември ЕС ще предложи въвеждането на европейски данък върху финансовите операции. Постъпленията от данъка ще подпомогнат финансирането на предложения бюджет на ЕС за 2014-2020 г. DeutschEnglishfrançais , насочен към инвестиции в растежа и създаването на работни места.

Председателят Барозу увери също така, че ЕС ще продължи да играе централна роля в предоставянето на жизненоважна хуманитарна помощ Englishfrançais за Либия и в подкрепата на страната при прехода ѝ към демокрация.

Повече за речта на председателя Барозу DeutschEnglishfrançaisportuguês

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки