Navigacijska pot

Poljska na čelu Sveta Evropske unije - 04/07/2011

Logotip: šest puščic, usmerjenih navzgor, s poljsko zastavo "PL2011.eu" © Vlada Republike Poljske

Med pomembnimi temami poljskega predsedovanja EU so gospodarska rast, varnost in krepitev odnosov z evropskimi vzhodnimi in južnimi sosedami.

Poljska je predsedovanje prevzela v času neenakomernega okrevanja gospodarstva, grške dolžniške krize ter političnih in družbenih nemirov v arabskih državah.

Gospodarska rast

Med prednostnimi nalogami poljskega predsedovanja English je tudi tesnejše sodelovanje držav članic EU pri spodbujanju gospodarske rasti in zaposlovanja.

Poljska podpira sprejetje predlogov v zvezi z aktom za enotni trg, ki bo državljanom in podjetjem olajšal prebivanje in poslovanje po vsej Evropi. Med predlogi sta tudi razvoj čezmejnih digitalnih storitev in spodbujanje čezmejnega spletnega trgovanja.

Pomembno je tudi zdravo javnofinančno stanje. Poljska bo spremljala proračunske ukrepe držav članic in upoštevanje ciljev, ki so si jih zadale v prvi polovici tega leta.

Med njenim predsedovanjem se bodo začela tudi pogajanja o predlogu proračunskega okvira EU za obdobje 2014-2020 DeutschEnglishfrançais . Poljska poziva evropske voditelje, naj več sredstev namenijo spodbujanju gospodarske rasti, denimo naložbam v ključno infrastrukturo in izobraževanju.

Da bi preprečila ponovitev krize, se bo zavzemala tudi za strožjo ureditev finančnih trgov.

Hrana, energija in varnost

Med prednostni nalogami je tudi okrepitev sodelovanja na področju oskrbe s hrano in energijo, varnosti in obrambe.

Reforma skupne kmetijske politike bi se morala osredotočiti na zagotovitev zanesljive preskrbe s hrano, spodbujanje trajnostnega kmetijstva in razvoj podeželskih območij.

Poljska si bo tudi prizadevala za izvajanje skupne energetske strategije English , ki naj bi EU omogočila zanesljivejšo in cenejšo oskrbo z energijo na mednarodnih trgih.

Želi tudi poglobiti sodelovanje na področju varnostne in obrambne politike, izboljšati sodelovanje na področju mejnega nadzora in vzpostaviti boljši sistem odzivanja na krizne in izredne razmere.

Mednarodno sodelovanje

Poljsko predsedstvo si bo prizadevalo za vzpostavitev tesnejših odnosov z vzhodnoevropskimi državami (Armenija, Azerbajdžan, Gruzija, Moldavija, Ukrajina in Belorusija). Obeta si napredek pri pogajanjih o sklenitvi pridružitvenih sporazumov, odpravi trgovinskih ovir in liberalizaciji vizumskega režima.

Poljska podpira širitev EU, zlasti prizadevanja za vstop Hrvaške v Unijo, in nadaljevanje pridružitvenih pogajanj s Turčijo in Islandijo.

Zavzema se tudi za skupno evropsko strategijo pri podpori prizadevanjem severnoafriških in arabskih držav pri prehodu v demokracijo.

Poljsko predsedstvo Svetu EU DeutschEnglishfrançaispolski

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave