Kruimelpad

Polen voorzitter van de Raad van de Europese Unie - 04/07/2011

Logo: zes verticale pijlen omhoog met de Poolse vlag en "PL2011.eu" © Poolse regering

In de tweede helft van 2011 zal Polen de nadruk leggen op economische groei, een veiliger Europa en nauwere banden met de oostelijke en zuidelijke buurlanden van de EU.

De start van het Poolse voorzitterschap wordt overschaduwd door de aanhoudende bezorgdheid over het ongelijke economische herstel, de Griekse schuldencrisis en de politieke instabiliteit in Noord-Afrika.

Economische groei

Een van de prioriteiten van Polen English voor de komende zes maanden is meer coördinatie tussen de EU-landen voor extra economische groei en banen.

Het land staat achter de voorgestelde Akte voor de interne markt die het makkelijker moet maken om overal in Europa zaken te doen. Denk onder andere aan grensoverschrijdende digitale dienstverlening en webwinkels.

Ook stabiele overheidsfinanciën zijn van belang. Polen zal erop toezien dat de EU-landen de begrotingsdoelstellingen halen die in de eerste helft van 2011 zijn afgesproken.

Nog tijdens het Poolse voorzitterschap moeten de EU-landen gaan onderhandelen over de EU-begrotingsvoorstellen voor 2014/2020 DeutschEnglishfrançais . Polen roept de EU-leiders op om het EU-geld vooral te gebruiken voor meer groei, bijvoorbeeld door te investeren in essentiële infrastructuur en beroepsopleiding.

Ook op de agenda staan voorstellen voor betere regulering van de financiële markten om een nieuwe crisis te voorkomen

Voedsel, energie en veiligheid

Polen wil ook werk maken van een gemeenschappelijke aanpak voor de levensmiddelenindustrie, de energievoorziening, veiligheid en defensie.

De lopende hervormingen van het gemeenschappelijk landbouwbeleid moeten vooral zorgen voor voedselveiligheid, duurzame landbouw en ontwikkeling van het platteland.

Ondertussen wil Polen met een gemeenschappelijke energiestrategie English de energievoorziening in de EU goedkoper en betrouwbaarder maken.

Verder pleit de tijdelijke EU-voorzitter voor samenwerking op het gebied van veiligheid en defensie met een betere coördinatie van de grensbewaking en een efficiëntere aanpak van crises en noodsituaties.

Internationaal

Polen wil als voorzitter namens de EU de banden met enkele Oost-Europese landen aanhalen: Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, Moldavië, Oekraïne en Wit-Rusland. Polen hoopt vooruitgang te boeken in de besprekingen over associatieverdragen, de bestrijding van handelsbelemmeringen en een versoepeling van de visumregels.

Polen zal kandidaat-lidstaat Kroatië steunen in de laatste fase naar het EU-lidmaatschap en verder onderhandelen met Turkije en IJsland.

Het land wil ook een gemeenschappelijke aanpak om Noord-Afrikaanse landen te helpen bij hun overgang naar democratie.

Pools voorzitterschap van de Raad van de EU DeutschEnglishfrançaispolski

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links