Navigációs útvonal

Lengyelország átveszi az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztségét - 04/07/2011

Logó: Hat felfelé mutató nyíl, Lengyelország zászlója, "PL2011.eu" © Lengyelország kormánya

2011 második félévének prioritásai: gazdasági növekedés, biztonságosabb Európa, szorosabb kapcsolatok az EU keleti és déli szomszédjaival

Lengyelország a soros elnöki teendőket a jelenleg tapasztalható egyenlőtlen gazdasági fellendülés, a görögországi adósságválság és az észak-afrikai politikai bizonytalanság idején veszi át.

Gazdasági növekedés

A hat hónapos elnökség prioritásai English közé tartozik a gazdasági fellendülésre és a munkahelyteremtésre irányuló tagállami koordináció továbbvitele.

Az ország támogatja az egységes piaci intézkedéscsomagra irányuló javaslatokat, amelynek köszönhetően könnyebb lesz Európa-szerte külföldön letelepedni és üzleti tevékenységeket folytatni. A javaslatok közé tartozik a határokon átnyúló digitális szolgáltatások és az online kereskedelem fejlesztése is.

A stabil államháztartás szintén fontos tényező a gazdasági növekedés szempontjából. Lengyelország ezért nyomon fogja követni az uniós tagállamok munkáját, amellyel összhangba hozzák költségvetéseiket a 2011 első félévében megállapított célértékekkel.

Az uniós tagállamok a lengyel elnökség alatt kezdik meg a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó költségvetési javaslatokról DeutschEnglishfrançais szóló tárgyalásaikat. Lengyelország arra kéri a tagállami vezetőket, hogy az uniós pénzek felhasználását a növekedés előmozdítására (pl. kulcsfontosságú infrastruktúrába történő beruházásra, szakképzésre) összpontosítsák.

Napirenden szerepelnek emellett a pénzügyi piacok jobb szabályozására irányuló javaslatok is, amelyek célja a jövőbeli válságok megelőzése.

Élelmiszer, energia és biztonság

Az elkövetkezendő fél évben nagy hangsúlyt kap az élelmiszerre, az energiaellátásra, a biztonságra és a védelemre irányuló közös megközelítésmódok kidolgozása is.

A lengyel elnökség szerint a közös agrárpolitika jelenlegi reformjának az élelmiszerbiztonságra, a fenntartható mezőgazdaság előmozdítására és a vidéki térségek fejlesztésére kell összpontosítania.

Lengyelország dolgozik egy közös energiastratégia English létrehozásán is, amelynek célja, hogy az EU olcsóbban és megbízhatóbb módon jusson energiához a nemzetközi piacokon.

Prioritáslistáján szerepel emellett a biztonság- és védelmi politikával kapcsolatos további együttműködés is. Ennek célja, hogy a tagállamok összehangoltabban működjenek együtt olyan területeken, mint pl. a határellenőrzés, és hogy hatékonyabban reagáljanak a válságokra és a vészhelyzetekre.

Nemzetközi vetület

Az elnökség szorosabbra kívánja fűzni az Uniónak a kelet-európai országokkal - Azerbajdzsánnal, Fehéroroszországgal, Grúziával, Moldovával, Örményországgal és Ukrajnával - fenntartott kapcsolatait. Lengyelország reményei szerint eredményeket ér el a társulási megállapodásokra irányuló tárgyalásokon, elhárítván ezzel a kereskedelmi akadályokat és megvalósítván a vízumliberalizációt.

A lengyel elnökség támogatja az Unió bővítését: elő fogja segíteni, hogy Horvátország megtegye a csatlakozás felé vezető utolsó lépéseket és folytatni fogja a tárgyalásokat Törökországgal és Izlanddal.

Ezen kívül az észak-afrikai országok demokratikus átmenetét ösztönző közös koncepció kidolgozása is részét képezi az elnökségi programnak.

Az EU Tanácsának lengyel elnöksége DeutschEnglishfrançaispolski

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek