Διαδρομή πλοήγησης

Η Πολωνία στο τιμόνι του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης - 04/07/2011

Λογότυπος: έξι κάθετα βέλη που δείχνουν προς τα πάνω, η σημαία της Πολωνίας με την ένδειξη "PL2011.eu" © Κυβέρνηση της Πολωνίας

Προτεραιότητες για το δεύτερο εξάμηνο του 2011 είναι η οικονομική ανάπτυξη, η οικοδόμηση μιας ασφαλέστερης Ευρώπης και οι στενότερες σχέσεις με τους ανατολικούς και νότιους γείτονες της ΕΕ.

Η Πολωνία αναλαμβάνει την προεδρία σε μια περίοδο έντονων ανησυχιών για την άνιση οικονομική ανάκαμψη, την κρίση χρέους στην Ελλάδα και την πολιτική αστάθεια στη βόρεια Αφρική.

Οικονομική ανάπτυξη

Οι προτεραιότητες της Πολωνίας English για το επόμενο εξάμηνο περιλαμβάνουν την ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των χωρών της ΕΕ για την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης και τη δημιουργία απασχόλησης.

Η χώρα τάσσεται υπέρ των προτάσεων για θέσπιση πράξης για την ενιαία αγορά, που θα διευκολύνει τόσο την εγκατάσταση όσο και την επιχειρηματική δραστηριοποίηση σε όλη την Ευρώπη. Μεταξύ αυτών των προτάσεων είναι η ανάπτυξη διασυνοριακών ψηφιακών υπηρεσιών και ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ιδιαίτερη σημασία δίνει επίσης στη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών. Όσον αφορά τη διαδικασία κατάρτισης των εθνικών προϋπολογισμών, η Πολωνία θα μεριμνήσει για την προσήλωση των χωρών της ΕΕ στους στόχους που συμφώνησαν το πρώτο εξάμηνο αυτού του έτους.

Κατά τη διάρκεια της πολωνικής προεδρίας, οι χώρες της ΕΕ ξεκινούν διαπραγματεύσεις για τις δημοσιονομικές προτάσεις της ΕΕ (2014-2020) DeutschEnglishfrançais . Η Πολωνία καλεί τους ηγέτες να επικεντρώσουν τους πόρους της ΕΕ στην προώθηση της ανάπτυξης, για παράδειγμα με επενδύσεις σε βασικές υποδομές και δράσεις επαγγελματικής κατάρτισης.

Στην ατζέντα βρίσκονται επίσης προτάσεις για την καλύτερη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών έτσι ώστε να αποφευχθεί τυχόν νέα κρίση.

Τρόφιμα, ενέργεια και ασφάλεια

Άλλη προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη κοινών προσεγγίσεων όσον αφορά τον επισιτιστικό και ενεργειακό εφοδιασμό, την ασφάλεια και την άμυνα.

Η συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση της κοινής γεωργικής πολιτικής πρέπει να επικεντρωθεί στην επισιτιστική ασφάλεια, την προώθηση της βιώσιμης γεωργίας και την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών.

Παράλληλα, η Πολωνία θα καταβάλει προσπάθειες για τη θέσπιση κοινής ενεργειακής στρατηγικής English που θα ενισχύει την ικανότητα της ΕΕ να διασφαλίζει φθηνότερες και πιο αξιόπιστες προμήθειες στις διεθνείς αγορές.

Επιθυμεί επίσης μεγαλύτερη συνεργασία στην κατάρτιση πολιτικών ασφάλειας και άμυνας, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό σε τομείς όπως ο συνοριακός έλεγχος, καθώς και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κρίσεων και των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Διεθνής προσέγγιση

Η προεδρία θα επιδιώξει επίσης τη σύσφιγξη των σχέσεων της ΕΕ με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία και Λευκορωσία). Η Πολωνία ελπίζει ότι θα σημειωθεί πρόοδος στις συζητήσεις για τις συμφωνίες σύνδεσης, την άρση των εμπορικών φραγμών και την απελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων.

Υποστηρίζει επίσης την επέκταση της ΕΕ, ειδικότερα το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση της Κροατίας και τις συνεχιζόμενες συνομιλίες με την Τουρκία και την Ισλανδία.

Μέρος του προγράμματος είναι και η ανάπτυξη κοινής προσέγγισης για την ενθάρρυνση της μετάβασης των χωρών της Βορείου Αφρικής στη δημοκρατία.

Πολωνική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ DeutschEnglishfrançaispolski

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι