Navigációs útvonal

A költségvetés reformja, változások Európában - 01/07/2011

A családok ma Európa-szerte átgondolják, mire költik el pénzüket. Egyes nem feltétlenül szükséges dolgokról lemondanak, mivel arra akarnak többet szánni, ami a jövőjük szempontjából igazán fontos.

Az Európai Unió ugyanígy tesz. A Bizottság költségvetési javaslata DeutschEnglishfrançais kidolgozásakor arra törekedett, hogy a ma beruházásai megalapozzák a holnapi gazdasági növekedést. Az adófizetőknek nem kerül több pénzébe, cserébe viszont többre számíthatnak. Ez egy igazán európai költségvetés lehet, amely elősegíti az integrációt.

A növekedés elősegítése az Európai Unió egészében

A költségvetés jókora része azt fogja szolgálni, hogy minél több ember tudjon visszatérni a munka világába, és erőteljesebben növekedjen a gazdaság. "Connecting Europe Facility" néven új alapot hozunk létre a hiányzó kapcsolatok megteremtésének finanszírozására az energia, a közlekedés és az információs technológia terén.

Jelentős összeggel növeli az EU az oktatás és a szakképzés, a kutatás és az innováció támogatására szánt forrásokat, mindezt annak megalapozására, hogy a jövőben új munkahelyek létesüljenek és jó ötletek születhessenek. A kevésbé fejlett régiókat támogató pénzek a foglalkoztatás és a növekedés ügyét fogják szolgálni, ami Európa egészének is hasznára válik.

Egy biztonságosabb Európáért

A mai problémák jelentős része nem ismer országhatárokat. Európa számára pedig olcsóbb megoldást jelent, ha 27 külön szakpolitika helyett összehangolt intézkedések révén néz szembe e kihívásokkal.

Az európai mezőgazdaság finanszírozását érintő változások egyik fő célja az, hogy biztonságos és egészséges élelmiszerek termelésére ösztönözzön. A gazdálkodóknak nyújtott közvetlen támogatások 30%-a azt hivatott elősegíteni, hogy a környezetvédelem teret nyerjen az ágazatban.

Az európai költségvetésben minden euró számít, és a kiadott pénz egyszerre több célt fog szolgálni: a környezet védelmét, az energiahatékonyság fokozását, az éghajlatváltozás elleni küzdelmet, a társadalmi kohézió erősítését és a szociális célok ügyének előmozdítását. Az uniós hozzájárulás sok területen meghatározó fejlesztő tényezőt jelenthet.

Az új költségvetés Európa külső határainak igazgatását is megerősíti, és új összegeket irányoz elő a súlyos bűncselekmények, a terrorizmus és a számítógépes bűnözés elleni küzdelemre.

Európa helyének biztosítása a világban

A technológiai fejlődés nyomán a világ egyre kisebbé válik. A változó szövetségek és új hatalmak megjelenése következtében Európa arra kényszerül, hogy nagyobb erőfeszítést tegyen, ha hallatni akarja hangját.

Az EU még több pénzt fog Európa érdekeinek védelmezésébe fektetni. A dél-mediterrán országokban nemrég történt események ismét rámutattak arra, milyen hatással vannak Európára a szomszédságában zajló drámai történések. Az EU ezért támogatni fogja azokat az országokat, amelyek politikai és gazdasági reformokkal erősítik a demokráciát a régióban.

Európa nyújtja világszerte a fejlesztési segélyek több mint felét. Az EU eltökélt szándéka, hogy tartsa magát vállalt kötelezettségéhez, és 2015-re az általa nyújtott fejlesztési támogatás elérje a GNI (bruttó nemzeti jövedelem) 0,7%-át. Az új költségvetésben ez a kötelezettségvállalás is helyet kap.

Méltányosabb és átláthatóbb költségvetés

Fontos, hogy az adófizetők át tudják látni, mi történik az általuk befizetett pénzekkel. Az új költségvetésnek egyszerűbbnek, átláthatóbbnak és méltányosabbnak kell lennie. Azt javasoljuk, hogy az EU változtasson az uniós költségvetés finanszírozásának módján: új bevételi forrásokat kell teremteni, melyek részben felválthatnák a bruttó nemzeti bevételen alapuló tagállami befizetéseket. Meggyőződésünk, hogy ez a rendszer előnyösebb lesz a családoknak és a kormányoknak.

Bővebben a 2014-2020-as költségvetési tervről English

Bővebben az EU-költségvetés tervezéséről DeutschEnglishfrançais

További információk a költségvetésről DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek