Navigációs útvonal

EU-csúcs: gazdaság, bevándorlás és Horvátország csatlakozása - 27/06/2011

Európai vezetők a tárgyalóasztalnál 2011. június 23-i ülésükön © EU

Az Európai Tanács június 23-24-i csúcstalálkozóján fontos döntéseket hozott a gazdaságpolitika, a bevándorlás, az észak-afrikai országokkal fennálló kapcsolatok, valamint Horvátország csatlakozásának tárgyában.

Csúcstalálkozójukon az Európai Unió vezetői úgy döntöttek, további intézkedéseket hoznak a gazdasági reformok és az államháztartási kiadásokkal kapcsolatos politikák összehangolása céljából.

Ezen túlmenően támogatásukról biztosították a Bizottságot azokkal az iránymutatásokkal kapcsolatban, melyekben az intézmény felvázolja, milyen intézkedéseket kell az egyes uniós tagországoknak meghozniuk a gazdasági növekedés ösztönzése, a munkahelyteremtés, valamint az államháztartás egyensúlyának biztosítása érdekében.

A csúcstalálkozóval lezárult a gazdaságpolitikai koordináció első "európai szemesztere" - az a hathónapos időszak, melynek során az uniós tagállamok kormányai megvitatják egymással, hogyan alakítják ki kiadás- és gazdaságpolitikájukat.

A következő hónapok folyamán a kormányoknak figyelembe kell venniük az iránymutatásokban foglaltakat, amikor kidolgozzák 2012. évi költségvetésüket és reformprogramjukat.

A csúcstalálkozón az EU vezetői arról is megállapodtak, hogy bizonyos változtatások révén javítják annak az ideiglenes pénzalapnak English a hatékonyságát, mely az euróövezet nehézségekkel küszködő tagjainak hivatott pénzügyi segítséget nyújtani. 2013-ban a tervek szerint az ideiglenes alapot 500 milliárd eurós állandó pénzalap váltja majd fel.

Támogatás Görögországnak

Az uniós állam- és kormányfők szorgalmazták, hogy a görög parlament fogadja el az új költségvetési stratégiával és a privatizációval kapcsolatos jogszabálytervezeteket. A reformok lehetővé fogják tenni az euróövezet tagországai és a Nemzetközi Valutaalap számára, hogy egy új pénzügyi mentőcsomag révén további segítséget nyújtsanak az ország számára.

Az eurózóna vezetői egyetértettek abban, hogy a kiegészítő pénzügyi támogatás egy részét a magánszektornak kell biztosítania. A politikusok ismételten kijelentették: elkötelezettek a tekintetben, hogy mindent, ami csak kell, megtegyenek az egységes valuta stabilitásának megóvása érdekében.

Bevándorlás

Az EU-tagországok kormányai felkérték a Bizottságot, dolgozzon ki javaslatokat azzal kapcsolatban, hogyan lehetne megerősíteni az együttműködést az EU belső határok nélküli térségét alkotó tagállamok között.

A cél az, hogy a tagországok rendkívüli helyzetekben - például ha területükre hirtelen nagy számban érkeznek menedékkérők - össze tudják hangolni válaszintézkedéseiket. A csúcstalálkozó résztvevői azt is célul tűzték ki, hogy 2012-re megállapodás szülessen a közös menekültügyi eljárásokról.

Az uniós vezetők felkérték a Bizottságot, kezdjen tárgyalásokat az EU déli és keleti szomszédaival az ún. mobilitási partnerségek keretében indítandó munkaerő-toborzó programok létrehozásáról.

Horvátország

Az Európai Tanács tagjai találkozójukon szorgalmazták, hogy az EU június végéig zárja le a Horvátországgal folytatott csatlakozási tárgyalásokat. Emellett hangot adtak azon reményüknek, hogy a közeljövőben sor kerül a csatlakozási szerződés aláírására, s hogy Horvátország 2013. július 1-jén belép majd az uniós tagállamok sorába.

A csúcstalálkozón meghozott döntések English

A Bizottság elnökének Horvátországról kiadott nyilatkozata English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek