Διαδρομή πλοήγησης

Η οικονομία, η μετανάστευση και η Κροατία στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής της ΕΕ - 27/06/2011

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο της 23ης Ιουνίου 2011 © EU

Σημαντικές αποφάσεις για την οικονομική πολιτική, τη μετανάστευση, τις σχέσεις με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και την προσχώρηση της Κροατίας στη σύνοδο της 23 και 24 Ιουνίου.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να επεκτείνουν τα μέτρα για συντονισμό των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και των πολιτικών στον τομέα των δαπανών.

Ενέκριναν τις συστάσεις της Επιτροπής για τα μέτρα που πρέπει να λάβει κάθε χώρα της ΕΕ με στόχο την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, τη δημιουργία απασχόλησης και τον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών.

Με την απόφαση αυτή ολοκληρώνεται το πρώτο "ευρωπαϊκό εξάμηνο", μια εξάμηνη διαδικασία κατά τη διάρκεια της οποίας τα κράτη μέλη διαβουλεύονται μεταξύ τους για την κατάρτιση των δημοσιονομικών προγραμμάτων και των οικονομικών τους πολιτικών.

Οι κυβερνήσεις πρέπει τώρα να λάβουν υπόψη αυτές τις συστάσεις στην κατάρτιση των προϋπολογισμών τους και των μεταρρυθμιστικών τους προγραμμάτων για το 2012.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν επίσης σε αλλαγές για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του προσωρινού ταμείου English που παρέχει δημοσιονομική στήριξη σε χώρες της ευρωζώνης οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Το 2013 αυτό το προσωρινό ταμείο θα αντικατασταθεί από μόνιμο με προϋπολογισμό ύψους 500 δισ.ευρώ.

Στήριξη της Ελλάδας

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε το ελληνικό κοινοβούλιο να ψηφίσει τους νόμους για τη δημοσιονομική στρατηγική και τις ιδιωτικοποιήσεις. Η έγκριση των μεταρρυθμίσεων θα επιτρέψει στις χώρες της ευρωζώνης και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να παράσχουν πρόσθετη στήριξη στο πλαίσιο νέου σχεδίου διάσωσης.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να παράσχει μέρος της πρόσθετης χρηματοδότησης. Επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να κάνουν "ό,τι είναι αναγκαίο" για να διασφαλίσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος.

Μετανάστευση

Τα κράτη μέλη ζήτησαν από την Επιτροπή να διατυπώσει προτάσεις για την ενίσχυση της διακρατικής συνεργασίας στη χωρίς σύνορα ζώνη της ΕΕ.

Τα μέτρα που θα ληφθούν πρέπει να επιτρέπουν στις χώρες να αντιμετωπίζουν με συντονισμένο τρόπο εξαιρετικές περιστάσεις, όπως απρόβλεπτες εισροές αιτούντων άσυλο. Οι ηγέτες ζήτησαν να εγκριθούν έως το 2012 οι προτάσεις για τις κοινές διαδικασίες ασύλου.

Κάλεσαν την Επιτροπή να αρχίσει συζητήσεις με τις νότιες και ανατολικές γειτονικές χώρες της ΕΕ για την κατάρτιση προγραμμάτων πρόσληψης εργαζομένων στο πλαίσιο "εταιρικών σχέσεων κινητικότητας".

Κροατία

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε επίσης να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις προσχώρησης της Κροατίας έως το τέλος του Ιουνίου 2011. Εξέφρασε δε την ελπίδα να υπογραφεί συνθήκη με την Κροατία ώστε η χώρα αυτή να προσχωρήσει στην ΕΕ την 1η Ιουλίου 2013.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύνοδο κορυφής English

Η δήλωση του προέδρου της Επιτροπής για την Κροατία English

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι