Navigacijska pot

Proračunsko varčevanje in gospodarska rast - 20/04/2011

Ženska drži z eno roko moder papir s simbolom EU, z drugo kup map © EU

Predlog proračuna za leto 2012 predvideva 132,7 milijard evrov odhodkov, kar je za 4,9 % več kot leta 2011.

Predlog proračuna, ki ga je Evropska komisija sprejela 20. aprila, po besedah evropskega komisarja za finančno načrtovanje in proračun Janusza Lewandowskega pomeni "občutljivo ravnovesje med strogimi varčevalnimi ukrepi in spodbujanjem gospodarske rasti v EU."

Dejanski odhodki, predvideni za leto 2012, znašajo 132,7 milijarde evrov, medtem ko proračunske obveznosti za to leto (tj. plačila po finančnem programu EU za obdobje 2007-2013 DeutschEnglishfrançais ) znašajo 147,4 milijarde evrov (3,7 % več kot leta 2011).

Proračun je v skladu s strogimi proračunskimi omejitvami, ki so jih uvedli v ševilnih državah EU. Po drugi strani upošteva zakonske obveznosti, ki jih ima Evropska komisija do prejemnikov evropskih sredstev v Evropski uniji, in zagotavlja vlaganje v gospodarsko rast in delovna mesta.

Prvič se je zgodilo, da je Evropska komisija predlagala znižanje administrativnih stroškov za institucije EU. Sama pri tem daje zgled, saj je prvič doslej zamrznila svoje administrativne stroške in bo že tretje leto zapored vztrajala pri ničelni stopnji zaposlovanja.

Toda tudi Komisija mora spoštovati zakonske obveznosti. V polnem teku so denimo programi, ki so se začeli leta 2007 in jih financira EU. To pomeni več proračunskih izdatkov leta 2012, saj bo treba povrniti stroške regionalnim organom in malim podjetjem, ki so vložili v te programe.

V predlogu proračuna za leto 2012 je predvidena višja poraba na tistih področjih, ki najbolj spodbujajo gospodarsko rast (denimo raziskave in socialna kohezija), nujno za finančno vzdržnost držav EU.

Le 6 odstotkov vseh proračunskih sredstev je namenjenih za delovanje institucij EU. Preostalih 94 odstotkov se bo steklo nazaj v evropske regije in mesta, kot podpora podjetjem, znanstvenikom in državljanom, pri čemer bo polovica teh sredstev namenjena dvigu gospodarske rasti in zaposlovanja.

Več o proračunu DeutschEnglishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave