Navigációs útvonal

Szigorú költségvetés a növekedésért - 20/04/2011

Az uniós szimbólummal ellátott kék papírt tartó nő, másik keze egy irattartóhalmon© EU

A 2012. évi költségvetési tervezet kifizetési előirányzatai 132,7 milliárd EUR-t tesznek ki, ami 2011-hez képest 4,9%-os emelkedést jelent.

A Bizottság által április 20-án elfogadott költségvetési tervezetet Janusz Lewandowski költségvetésért és pénzügyi programozásért felelős biztos a következőképpen jellemezte: "Ingatag egyensúly, amely takarékossági és növekedést ösztönző intézkedéseket ötvöz 500 millió európai számára."

Míg a 2012-re tervezett tényleges kifizetések elérik a 132,7 milliárd EUR-t, az éves költségvetési kötelezettségvállalások (vagyis a 2007-2013 közötti uniós pénzügyi program DeutschEnglishfrançais szerint kifizetésre felajánlott összeg) 147,4 milliárd EUR-t tesznek ki (ez 2011-hez képest 3,7%-kal magasabb).

E költségvetés összhangban áll a több uniós országban bevezetett takarékossági intézkedésekkel. Tükrözi továbbá a Bizottság által az uniós források kedvezményezettjei felé Európa-szerte vállalt jogi kötelezettségeket, és emellett befektetés a növekedésbe és a munkahelyteremtésbe.

Eddig példa nélkül álló lépésként a Bizottság az uniós intézmények igazgatási költségeinek csökkentését javasolja. E téren a Bizottság élen jár: fennállása óta először alkalmaz nullakulcsos növekedést igazgatási költségeire, valamint zsinórban harmadik éve folytatja a személyzet felvételére vonatkozó létszámstop-politikáját.

A Bizottság ugyanakkor köteles betartani jogi kötelezettségvállalásait. A 2007-ben elindított, uniós finanszírozású programok mostanra teljes sebességgel működnek. Ez azt vonja maga után, hogy 2012-ben több kifizetést kell majd teljesítenünk, hogy visszatérítsük az e programokba beruházó regionális hatóságok és kisvállalkozások kiadásait.

A 2012. évi költségvetési tervezetben azon területek - különösen a kutatás és a kohézió - kiadásai emelkednek leginkább, amelyek valószínűleg a legjobban ösztönzik a növekedést, ez pedig az uniós országok erőfeszítéseinek támogatása érdekében szükséges.

Az uniós költségvetés csupán 6%-át fordítjuk az EU intézményeinek működtetésére, így az európai régiók és városok, vállalkozások, tudósok és polgárok rendelkezésére áll majd a fennmaradó 94%, amelynek fele a növekedés és foglalkoztatás céljait szolgálja.

További információk a költségvetésről DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek