Sökväg

Tillbaka till skolbänken! - 17/01/2011

Ett tomt klassrum med en svart tavla© EU

EU-anställda återvänder till sina skolor för att berätta om EU för eleverna.

Programmet "Tillbaka till skolan" går ut på att låta EU-anställda tillbringa en dag i en skola - helst den där de själva har varit elever en gång i tiden.

Det hela började 2007 då den tyska regeringen ville uppmärksamma starten på sitt ordförandeskap. Kommissionen var också positiv till projektet. De efterföljande ordförandeländerna har sedan tagit över stafettpinnen. Hösten 2009 anordnades till exempel en "tillbaka till skolan"-dag i Sverige. I år är det Ungerns och Polens tur. Eftersom programmet har varit så framgångsrikt kommer även andra EU-länder att delta och ta emot EU-anställda som vill återvända till sina gamla skolor. Även skolor som inte har några EU-anställda bland sina gamla elever kan anmäla att de vill ha besök.

EU-anställda på alla nivåer kan på så sätt bli en sorts EU-ambassadörer för en dag. Våren 2010 reste kommissionär Kristalina Georgieva, som ansvarar för internationellt samarbete, humanitärt bistånd och krishantering, till ett gymnasium i Elena, Bulgarien. Där träffade hon elever mellan 13 och 17 år som ställde massor av frågor, inte minst om hennes syn på EU:s framtid. Hon lyssnade också på vad de hade att säga och frågade dem hur de tycker att det är att vara EU-medborgare.

Programmet "Tillbaka till skolan" ger EU ett ansikte och skapar kontakter mellan de unga och EU. Här får eleverna chansen att lära sig saker om EU på ett helt nytt sätt och träffa människor som faktiskt är med och utvecklar det europeiska samarbetet. De får en bättre inblick i hur EU fungerar, lär sig något om olika politikområden och upptäcker kanske utbytesprogram som de själva kan delta i som Leonardo Da Vinci DeutschEnglishfrançais och Erasmus DeutschEnglishfrançais .

Om du vill veta om ditt land deltar i programmet kan du kontakta ditt lokala EU-kontor.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar