Kruimelpad

Terug naar school! - 17/01/2011

Leeg klaslokaal met schoolbord © EU

Europese ambtenaren gaan terug naar school om met jongeren te praten over de EU.

Onder het programma "EU Back to School" gaan EU-ambtenaren één dag terug naar school, liefst naar de school waar ze zelf ooit op zaten.

Duitsland nam het initiatief in 2007 bij het begin van zijn EU-voorzitterschap en kreeg hiervoor steun van de Commissie. Verschillende andere Raadsvoorzitterschappen hebben de traditie voortgezet. Dit jaar zijn Hongarije en Polen aan de beurt. Dankzij het succes van "EU Back to School" doen ook andere EU-landen mee en gaan ook hun EU-ambtenaren terug naar hun oude school. Ook scholen zonder EU-ambtenaren onder hun oud-leerlingen kunnen meedoen.

Om het even welke EU-ambtenaar kan meedoen en voor een dag ambassadeur van de EU worden. Zo bezocht Kristalina Georgieva, commissaris voor humanitaire hulp, in het voorjaar van 2010 een middelbare school in Elena in Bulgarije. De leerlingen die ze ontmoette, tussen 13 en 17 jaar oud, stelden veel vragen, vooral over haar visie op Europa. De commissaris luisterde naar hun mening en vroeg wat het voor hen inhield Europeaan te zijn.

"EU Back to School" geeft Europa een gezicht en brengt de EU dichter bij de jeugd. Het project biedt jongeren een unieke kans vragen over de EU te stellen en te leren van de ervaring van mensen die in de praktijk meewerken aan de eenwording van Europa. Zo leren ze hoe de EU in elkaar zit en wat ze doet en ontdekken ze onderwijsprogramma's als Leonardo Da Vinci DeutschEnglishfrançais en Erasmus DeutschEnglishfrançais , waar ze zelf aan kunnen deelnemen.

Benieuwd of uw land meedoet? Neem contact op met de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in uw land.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links