Navigációs útvonal

Vissza az iskolába! - 17/01/2011

Üres osztályterem táblával © EU

Az uniós intézmények tisztviselői ellátogatnak volt iskoláikba, hogy az Európai Unió tevékenységeiről beszélgessenek a fiatalokkal

A "Vissza az iskolába!" kezdeményezés arra ösztönzi az uniós intézmények alkalmazottait, hogy egy nap erejéig visszatérjenek az iskolába - lehetőség szerint abba, amelybe annak idején maguk is jártak.

A Bizottság által is támogatott kezdeményezést a német kormány indította útjára 2007-ben, az uniós elnöksége kezdetén. A későbbiekben az EU Tanácsának soros elnökségei folytatták az immár hagyománnyá vált szokást. Idén Magyarországra és Lengyelországra kerül sor. A kezdeményezés sikerének köszönhetően más uniós tagállamok is részt vesznek a programban és fogadják a tisztviselőket régi iskoláikban. Azok az iskolák is fogadhatnak látogatókat, amelyek volt növendékei közül senki sem helyezkedett el az uniós intézményeknél.

A tisztviselők beosztástól függetlenül felkerekedhetnek, és az Unió nagyköveteivé válhatnak. 2010 tavaszán Krisztalina Georgieva, a humanitárius segítségnyújtásért felelős biztos látogatott el a bulgáriai Elena városának egy középiskolájába. 13-17 éves diákokkal találkozott, akik számos kérdést tettek fel neki, például arról, hogyan látja Európa jövőjét. A biztos azután meghallgatta a diákokat, majd megkérdezte tőlük, hogy mit jelent számukra európainak lenni.

A "Vissza az iskolába!" kezdeményezés révén a fiatalok konkrét személyekhez tudják kötni Európát, így az uniós intézmények közelebb kerülhetnek a fiatal nemzedékekhez. Emellett a diákok arra is lehetőséget kapnak, hogy a korábbitól eltérő módon tájékozódjanak Európáról: úgy, hogy olyasvalaki nézőpontját ismerjék meg, aki közvetlenül szerepet vállal az európai integráció elmélyítésében. A tanulóknak ezáltal lehetőségük nyílik arra, hogy jobban megértsék az Unió működését, kérdéseket tegyenek fel az egyes uniós szakpolitikákról, vagy tájékozódjanak a csereprogramokról, így például a Leonardo Da Vinci DeutschEnglishfrançais és az Erasmus DeutschEnglishfrançais programokról.

Tudni szeretné, hogy iskolája részt vesz-e a programban? Lépjen kapcsolatba a hazájában működő bizottsági képviselettel!

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek