Διαδρομή πλοήγησης

Επιστροφή στα θρανία! - 17/01/2011

Άδεια τάξη με μαυροπίνακα © EU

Υπάλληλοι των ευρωπαϊκών οργάνων επιστρέφουν στο σχολείο για να μιλήσουν στους νέους για την ΕΕ

Το πρόγραμμα "Επιστροφή στο σχολείο" δίνει την ευκαιρία στους υπαλλήλους των ευρωπαϊκών οργάνων να επιστρέψουν για μία ημέρα στο σχολείο, κατά προτίμηση σ΄αυτό που πήγαιναν οι ίδιοι.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2007 από τη γερμανική κυβέρνηση, με την υποστήριξη της Επιτροπής, για να σηματοδοτήσει την έναρξη της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ, και συνεχίστηκε από τις επόμενες διαδοχικές προεδρίες. Φέτος τη σκυτάλη παίρνουν η Ουγγαρία και η Πολωνία. Καθώς η πρωτοβουλία αυτή γνωρίζει ιδιαίτερη επιτυχία, συμμετέχουν σε αυτή και άλλες χώρες της ΕΕ, οι οποίες είναι έτοιμες να υποδεχθούν τους Ευρωπαίους υπαλλήλους στα παλιά τους σχολεία. Στην πρωτοβουλία μπορούν να συμμετέχουν και σχολεία από τα οποία δεν έχουν αποφοιτήσει υπάλληλοι της ΕΕ.

Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους υπαλλήλους των ευρωπαϊκών οργάνων να γίνουν για μια ημέρα πρεσβευτές της ΕΕ. Την άνοιξη του 2010, η επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα επισκέφθηκε ένα γυμνάσιο στην πόλη Ελένα της Βουλγαρίας. Οι μαθητές με τους οποίους συναντήθηκε, ηλικίας 13 έως 17 ετών, της έκαναν πολλές ερωτήσεις, κυρίως για το πώς βλέπει την Ευρώπη. Εκείνη άκουσε τις απόψεις τους και τους ρώτησε τι σημαίνει γι΄αυτούς το να είσαι Ευρωπαίος.

Η πρωτοβουλία "Επιστροφή στο Σχολείο" δίνει στην Ευρώπη υπόσταση και φέρνει τα ευρωπαϊκά όργανα πιο κοντά στους νέους. Χάρη στο πρόγραμμα αυτό, οι μαθητές έχουν μια μοναδική ευκαιρία να ρωτήσουν ό,τι θέλουν για την ΕΕ και να μάθουν κάτι από την εμπειρία των ατόμων που συμμετέχουν άμεσα στην υλοποίηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Τους δίνεται επίσης η δυνατότητα να κατανοήσουν καλύτερα πώς λειτουργεί η ΕΕ, να ενημερωθούν για τις ευρωπαϊκές πολιτικές και να ανακαλύψουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα στα οποία μπορούν οι ίδιοι να συμμετέχουν, όπως τα προγράμματα Leonardo Da Vinci DeutschEnglishfrançais και Erasmus DeutschEnglishfrançais .

Για να πληροφορηθείτε αν η χώρα σας συμμετέχει στο πρόγραμμα, επικοινωνήστε με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα σας.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι