Навигационна пътека

Завръщане в училище! - 17/01/2011

Празна класна стая с черна дъска © EU

Служители от институциите на ЕС се връщат в училище, за да разговарят с младите хора за дейностите на Съюза.

По линия на програмата "Завръщане в училище" служители на европейски институции се връщат в училище (по възможност в училището, където са учили преди) за един ден.

Инициативата бе създадена през 2007 г. от германското правителство, за да се отбележи началото на председателството на Германия и бе подкрепена от Комисията. Следващите председателства на Съвета на ЕС я подеха и продължиха. Тази година е ред на Унгария и Полша. Заради успеха на инициативата в нея участват и други страни от ЕС, които ще приветстват европейски служители в техните някогашни училища. Могат да участват и училища, сред чиито възпитаници няма служители на европейски институции.

Служители от всички нива могат да участват в инициативата и да се превърнат в посланици на ЕС за един ден. През пролетта на 2010 г. комисарят по хуманитарна помощ Кристалина Георгиева посети средно училище в град Елена, България. Тя се срещна с ученици на възраст от 13 до 17 г., които зададоха много въпроси, и по-специално как тя вижда Европа. Кристалина Георгиева изслуша тяхното мнение и ги попита какво означава да бъдеш европеец според тях.

Инициативата "Завръщане в училище" на ЕС дава конкретен облик на Европа в очите на младите хора и доближава институциите на Съюза до тях. Проектът дава на учениците уникална възможност да задават въпроси за ЕС и да научат нещо от опита на хора, които работят за превръщането на европейската интеграция в реалност. Инициативата им дава възможност по-добре да разберат как функционира ЕС, да научат за европейските политики и да открият образователни програми, в които могат да участват, като Леонардо да Винчи DeutschEnglishfrançais иЕразъм DeutschEnglishfrançais .

За да разберете дали вашата страна участва в програмата, свържете се с местното представителството на Комисията.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки