Sökväg

Ungern nytt ordförandeland - 03/01/2011

Budapest: Ungerska parlamentet vid Donaus strand © EU

Den 1 januari 2011 tar Ungern över ordförandeskapet i EU:s ministerråd efter Belgien.

Ungern, som blev EU-medlem 2004, tar nu för första gången över ordförandeklubban i rådet. Prioriteringarna under ordförandeskapet är bland annat en stabilisering av EU:s ekonomi, unionens utvidgning, energifrågan och romernas integration i samhället.

Den ekonomiska återhämtningen är inte lika tydlig i alla länder och måste därför konsolideras. På grund av svårigheterna i euroområdet har EU-länderna kommit överens om att göra en ändring i Lissabonfördraget för att kunna behålla den stabiliseringsmekanism English som infördes för att hjälpa Irland och Grekland. Ett av målen för det ungerska ordförandeskapet är att driva på förhandlingarna om ändringen.

Ungern vill också gå vidare i samordningen av EU-ländernas ekonomiska politik. Därför inför man en "europeisk termin", en period då ländernas budgetförslag gås igenom på EU-nivå för att upptäcka eventuella obalanser.

På det sociala området kommer Ungern att arbeta för en EU-strategi för att integrera romerna i samhället. Om man använder EU-pengarna mer effektivt bör man kunna förbättra romernas levnadsvillkor.

En av höjdpunkterna under ordförandeskapet blir energitoppmötet som ska se till att EU-ländernas el- och gasnät kopplas samman. Målet är att minska beroendet av andra länder, särskilt för gasförsörjningen.

Det nya ordförandeskapet vill också stärka EU:s förbindelser med Armenien, Azerbajdzjan, Georgien, Moldavien, Ukraina och Vitryssland. Ungern har bjudit in dessa länder till det andra toppmötet inom det "östliga partnerskapet" .

Slutligen kommer Ungern att aktivt stödja EU:s utvidgning, särskilt med Kroatien. Förhandlingarna med Kroatien, som inleddes 2004, är nu inne i sin slutfas.

Webbplats för Ungerns ordförandeskap i Europeiska unionens råd Englishfrançaismagyar

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar