Navigacijska pot

Madžarska na čelu povezave - 03/01/2011

Budimpešta: poslopje madžarskega parlamenta na bregu reke Donave © EU

Madžarska je za Španijo in Belgijo 1. januarja 2011 prevzela predsedovanje Sveta EU.

Mažarska je postala država članica leta 2004, zdaj pa je prvič prevzela predsedovanje Svetu Evropske unije. Med prednostne naloge svojega predsedstva je uvrstila stabilizacijo evropskega gospodarstva, širitev Evropske unije, zanesljivo oskrbo z energijo ter vključevanje Romov.

Madžarska začenja svoje predsedovanje v času, ko se gospodarstvo evropskih držav srečuje z različnimi težavami in še ni povsem okrevalo. Zaradi težav v evrskem območju so se države članice dogovorile o reviziji Lizbonske pogodbe, da bi vzpostavile mehanizem za finančno stabilnost English , ki bi Grčiji in Irski pomagal pri izhodu iz krize. Madžarska si bo v zvezi s tem prizadevala okrepiti pogajanja.

Napredek bo poskušala doseči tudi na področju usklajevanja gospodarskih politik med državami članicami. zato bo začela šestmesečno usklajevanje evropske gospodarske politike. V tem obdobju bodo na pregledali osnutke proračunov vseh držav članic, da bi ugotovili morebitna neravnovesja.

Madžarska bo podprla razvoj evropske strategije o vključevanju Romov v družbo. Z učinkovitejšo rabo evropskih skladov bodo poskušali izboljšati življenjske razmere te skupnosti.

Med pomembnejšimi nalogami madžarskega predsedstva bo tudi organizacija srečanja na vrhu o energetski politiki, katerega cilj bo zagotoviti medsebojno povezanost električnih in plinskih omrežij držav članic. S tem naj bi zmanjšali odvisnost Evropske unije, zlasti na področju oskrbe s plinom.

Novo predsedstvo želi okrepiti odnose Evropske unije z Armenijo, Azerbajdžanom, Gruzijo, Moldavijo, Ukrajino in Belorusijo. Predstaviki teh držav se bodo maja udeležili drugega vrhunskega srečanja vzhodnega partnerstva.

Med svojim predsedovanjem bo dejavno podprla proces širitve Unije, zlasti za Hrvaško, ki je država kandidatka že od leta 2004 in je v zadnji fazi predpristopnih pogajanj.

Spletišče madžarskega predsedstva Svetu EU Englishfrançaismagyar

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave