Kruimelpad

Hongarije krijgt voor zes maanden het voorzitterschap van de Raad van de EU - 03/01/2011

Budapest: Hongaars parlement aan de oever van de Donau © EU

Na Spanje en België wordt Hongarije op 1 januari voor een half jaar voorzitter van de Raad van de Europese Unie.

Hongarije is voor het eerst voorzitter van de Raad van de EU sinds het land in 2004 EU-lid is geworden. De stabilisering van de Europese economie, de onderhandelingen met kandidaat-lidstaten, de energievoorziening en de integratie van Roma noemt het land als prioriteiten.

Hongarije wordt voorzitter op een moment dat het economisch herstel in de EU nog niet overal even duidelijk is en de crisis verder moet worden bestreden. Gezien de problemen in de eurozone hebben de EU-leiders besloten het Verdrag van Lissabon aan te passen zodat het stabiliteitsmechanisme English dat er voor Ierland en Griekenland is gekomen, een permanent karakter krijgt. De nieuwe EU-voorzitter wil dat hierover verder wordt onderhandeld.

Verder wil Hongarije ervoor zorgen dat EU-landen hun economisch beleid nog beter coördineren. Dat gebeurt al meteen tijdens het eerste Europees semester, een periode waarin de ontwerp-begrotingen van ieder land op Europees niveau worden doorgelicht om eventuele tekortkomingen op te sporen.

Op sociaal gebied wil Hongarije werk maken van een echte Europese strategie voor de integratie van Roma. Door Europees geld efficiënter te gebruiken kunnen de omstandigheden voor die gemeenschap worden verbeterd.

Een van de hoogtepunten van dit nieuwe voorzitterschap wordt de top over energie, waarop vooral de koppeling van de nationale elektriciteits- en gasleidingen zal worden besproken. Het doel is de EU minder afhankelijk te maken, onder andere voor de gasvoorziening.

Als voorzitter zal Hongarije namens de EU ook de banden aanhalen met Armenië, Azerbeidjan, Georgië, Moldavië, Oekraïne en Wit-Rusland. Die landen worden in mei uitgenodigd voor de tweede top van het "oostelijk partnerschap".

Tot slot neemt Hongarije het voortouw in de lopende toetredingsonderhandelingen, met name met Kroatië. Dat land is sinds 2004 kandidaat en gaat nu de laatste fase in.

Website van het Hongaarse voorzitterschap van de Raad van de EU Englishfrançaismagyar

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links