Navigointipolku

Unkari tarttui EU:n neuvoston ohjaksiin - 03/01/2011

Unkarin parlamenttitalo Tonavan rannalla Budapestissa © EU

Unkari seuraa Espanjaa ja Belgiaa EU:n neuvoston puheenjohtajana vuoden 2011 alusta.

Unkari toimii ensi kertaa EU:n neuvoston puheenjohtajana seuraavien kuuden kuukauden ajan. Maa liittyi EU:n jäseneksi vuonna 2004. Sen puheenjohtajakauden tärkeimpiä teemoja ovat Euroopan talouden vakauttaminen, EU:n laajentuminen, energiaturva ja romaniasiat.

Puolivuotisjakson alkaessa talouskriisin vaikutukset näkyvät vielä EU:n taloudessa - toisissa maissa enemmän, toisissa vähemmän. Tärkeää on saada talouskehitys kaikkialla vauhtiin. Euroalueen ongelmien myötä EU-maat päättivät tarkistaa Lissabonin sopimusta, jotta Kreikan ja Irlannin auttamiseksi luotu vakautusmekanismi English voidaan muuttaa pysyväksi. Neuvotteluja asiasta on määrä jatkaa Unkarin johdolla.

Unkarin tavoitteena on myös edistää EU:n jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointia. Tätä varten otetaan käyttöön ns. talouspolitiikan EU-ohjausjakso eli seurantajakso, jonka aikana kunkin jäsenmaan talousarvioluonnokset arvioidaan EU:n tasolla. Näin mahdolliset vajeet ja epätasapaino voidaan havaita ajoissa.

Sosiaalipolitiikassa Unkarin tavoitteena on valmistella EU:lle strategia, jolla edistetään romanien integroitumista yhteiskuntaan. Romaniväestön elinolojen parantamiseksi on tehostettava EU-varojen käyttöä.

Puheenjohtajakauden keskeisiä tapahtumia on energiahuippukokous. Kokouksessa pyritään löytämään ratkaisuja jäsenmaiden sähkö- ja kaasuverkkojen yhdistämiseksi, jotta EU olisi vähemmän riippuvainen ulkopuolisista toimittajista etenkin kaasunhankinnassa.

Unkari pyrkii myös vahvistamaan EU:n suhteita Armeniaan, Azerbaidžaniin, Georgiaan, Moldovaan, Ukrainaan ja Valko-Venäjään. Nämä ns. itäiset kumppanuusmaat kokoontuvat Unkarin johdolla toiseen huippukokoukseensa toukokuussa.

Unkari ajaa aktiivisesti myös EU:n laajentumista ja erityisesti Kroatian liittymistä unioniin. Kroatia on ollut EU:n jäsenehdokasmaa vuodesta 2004, ja jäsenyysneuvotteluissa on nyt edetty viime vaiheeseen.

Unkari EU:n neuvoston puheenjohtajana -sivusto Englishfrançaismagyar

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä