Διαδρομή πλοήγησης

Η Ουγγαρία στο τιμόνι του Συμβουλίου της ΕΕ - 03/01/2011

Βουδαπέστη: Το κτήριο του ουγγρικού Κοινοβουλίου στις όχθες του Δούναβη © UE

Μετά την Ισπανία και το Βέλγιο, σειρά της Ουγγαρίας να αναλάβει τα ηνία του Συμβουλίου της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου 2011.

Η Ουγγαρία, η οποία προσχώρησε στην ΕΕ το 2004, αναλαμβάνει για πρώτη φορά την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Ανάμεσα στις προτεραιότητές της είναι η σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, η διεύρυνση της Ένωσης, η ενέργεια και η κοινωνική ένταξη των Ρομά.

Η ουγγρική προεδρία ξεκινά σε μια στιγμή κατά την οποία οι χώρες της ΕΕ δεν βρίσκονται όλες στο ίδιο σημείο οικονομικής ανάκαμψης, η δε έξοδος από την κρίση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Μπροστά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, τα κράτη μέλη συμφώνησαν να αναθεωρήσουν τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ώστε να θεσμοθετηθεί ο μηχανισμός σταθεροποίησης English που δημιουργήθηκε για να βοηθηθούν η Ελλάδα και η Ιρλανδία. Ένας από τους στόχους της νέας προεδρίας είναι να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στο θέμα αυτό.

Άλλος στόχος της είναι επίσης να σημειωθεί πρόοδος σε ό,τι αφορά τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών. Για τον σκοπό αυτό, θα εγκαινιάσει το λεγόμενο «ευρωπαϊκό εξάμηνο», μια περίοδο κατά την οποία τα σχέδια προϋπολογισμού των κρατών μελών θα εξετάζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον εντοπισμό τυχόν ανισορροπιών.

Στον κοινωνικό τομέα, η Ουγγαρία θα επιδιώξει να εκπονήσει μια πραγματικά ευρωπαϊκή στρατηγική για την κοινωνική ένταξη των Ρομά. Χάρη στην αποτελεσματικότερη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, αναμένεται να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης αυτής της κοινότητας.

Μια από τις σημαντικότερες στιγμές της ουγγρικής προεδρίας θα είναι η διοργάνωση διάσκεψης κορυφής για την ενέργεια, στόχος της οποίας θα είναι κυρίως η διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου όλων των κρατών μελών. Αυτό που επιδιώκεται είναι η μείωση της εξάρτησης της Ένωσης, ιδίως όσον αφορά τον εφοδιασμό της σε φυσικό αέριο.

Η νέα προεδρία επιθυμεί επίσης την ενίσχυση των σχέσεων της ΕΕ με την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία. Τον προσεχή Μάιο θα υποδεχθεί τις χώρες αυτές στη δεύτερη διάσκεψη κορυφής για τη λεγόμενη "Ανατολική Εταιρική Σχέση".

Τέλος, η Ουγγαρία θα στηρίξει σθεναρά τη διαδικασία διεύρυνσης της Ένωσης, κυρίως όσον αφορά την προσχώρηση της Κροατίας. Υποψήφια από το 2004, η χώρα αυτή εισέρχεται στην τελική φάση των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

Ο δικτυακός τόπος της ουγγρικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ Englishfrançaismagyar

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι